Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA şi Rusia reiau discuţiile despre dezarmarea nucleară. Un oficial rus explică în ce situaţii pot fi folosite aceste arme

Rusia şi Statele Unite vor relua discuțiile referitoare la dezarmarea nucleară, într-o reuniune la Cairo care va avea loc între 29 noiembrie şi 6 decembrie, în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului Noul START.  

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a negat încă o dată orice intenţie a Rusiei de a folosi armele nucleare în urma conflictului din Ucraina, dar a mai explicat şi situaţiile în care Moscova ar putea recurge la astfel de arme.

„Avem în continuare contacte cu americanii, inclusiv în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului START. Din 29 noiembrie până pe 6 decembrie se ve desfăşura o reuniune la Cairo'', a spus diplomatul rus, citat de EFE și Agerpres.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, şi directorul CIA, William Burns, au avut, luni, o întâlnire la Ankara, unde printre altele au discutat şi despre riscurile nucleare în creştere şi tensiunile internaţionale rezultate în urma intervenţiei militare ruse în Ucraina.

În ce situaţii ar putea folosi Rusia armele nucleare

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, mai spune că statele occidentale acuză Rusia că intenționează să folosească arme nucleare.

Citește și
Mark Milley
Șeful statului major al SUA: ”Rusia a eșuat pe toate fronturile în războiul său împotriva Ucrainei”

„Indiferent cât de fermi am fi pe această temă, explicând lucruri evidente, încearcă să ne impute unele intenţii inexistente, ceea ce este doar o reflectare a orientării către demonizarea Rusiei'', a spus viceministrul rus de externe.

Serghei Riabkov a insistat că Rusia poate folosi armele nucleare doar în anumite situații

„Am subliniat în mod repetat că folosirea armelor nucleare este posibilă în două situaţii: când asupra noastră sau a aliaţilor noştri are loc un atac cu arme nucleare ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui act de agresiune cu arme convenţionale împotriva Rusiei situaţia a ajuns într-un punct în care însăşi existenţa statului nostru este ameninţată'', a explicat viceministrul rus de externe.

Odată ce Rusia a lansat agresiunea militară asupra Ucrainei, Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor, iar apoi Rusia a interzis în august vizitele americane în amplasamentele arsenalului său de arme nucleare.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult