12 bărbați mobilizați din Novosibirsk, Rusia, au refuzat să lupte, după ce au fost trimiși pe front fără să fie antrenați
Încă de la începutul mobilizării, noii recruți ruși au raportat adesea că au fost trimiși în prima linie fără pregătire adecvată, fără să fie instruiți, fără echipament sau chiar fără alimente și medicamente esențiale.
Există, de asemenea, cazuri de soldați constrânși să se întoarcă pe front, în ciuda opunerii lor.
Iată o altă poveste, a 12 bărbați din Novosibirsk, care au încercat să-și convingă comandamentul să-i lase să iasă din unitățile de luptă din prima linie, scrie Meduza.
Bărbații mobilizați din Novosibirsk au refuzat să lupte după ce au fost trimiși pe front fără să fie antrenați. „Ei doar s-au ferit de gloanțe”
Aleksey în vârstă de 30 de ani (numele său a fost schimbat) din Novosibirsk a servit în armată în urmă cu aproximativ 10 ani. A fost mobilizat pe 26 septembrie 2022, iar o lună mai târziu a fost urcat într-un tren alături de alți recrutați și i s-a promis că antrenamentul va continua când vor ajunge la destinație. În schimb, relatează Novosibirsk outlet NGS.ru, ei au fost staționați într-un sat (numele acestuia nu a fost dezvăluit) și și-au petrecut următoarele patru zile construind o tabără într-o pădure din apropiere. La 1 noiembrie, a spus soția lui Aleskey, Elizaveta (și numele ei a fost schimbat), bărbații mobilizați au primit veste antiglonț și căști. Apoi, bărbații au pierdut contactul cu familia timp de zece zile. Abia pe 12 noiembrie, Aleksey a reușit să-și sune soția.
„Pe scurt, au fost trimiși în prima linie imediat, sub ploaia de gloanțe. Artileria mergea non-stop. Au găsit acolo un fel de casă abandonată și au dormit în ea. Nu aveau mâncare sau apă. Evident că nu primiseră nicio comandă. Nu știau ce să facă în continuare. Pe 8 noiembrie, el și colegii săi au scris un raport în care spuneau că nu pot continua să-și servească patria. Și-au predat armele și au fost duși într-un loc sigur”, a spus Elizabeth, raportând ce i-a spus soțul ei.
Yuliya, soția unui alt bărbat mobilizat din Novosibirsk, a povestit reporterilor ce s-a întâmplat cu bărbații în acea perioadă: „Pe 3 au fost trimiși pe front. [...] S-au ascuns într-o căsuță, sub focul lansatoarelor de rachete Grad. Am întrebat: ‘Ai împușcat pe cineva în acele zile?’ Soțul meu a spus că nu au tras deloc, că nu au avut șansa, ci doar s-au ferit de gloanțe”.
Potrivit Elizavetei, pe lângă soțul ei, 11 bărbați au refuzat să ia parte la luptă. Ei au scris un raport comun, în care spuneau că „nu sunt de acord să prestez serviciul în unități de luptă avansate, din cauza lipsei de pregătire morală, psihologică și fizică. Sunt de acord să efectuez serviciul în alte unități de pe teritoriul deja eliberat”.
Yuliya a spus că cei care au refuzat să lupte pe front au fost trimiși într-o tabără într-o regiune de graniță, unde poliția militară a sosit pe 15 noiembrie. Ea a spus că au promis că vor transfera oamenii mobilizați într-o unitate de reparații, deși se îndoiește de promisiunea comandanților.
„Soții noștri nu au refuzat să slujească, dar au cerut un control medical care nu s-a făcut niciodată, și să le dea un fel de muncă în afara frontului, sau poate într-o fabrică. Vor fi de acord să lucreze non-stop, dar nu în prima linie, sub ploaia de rachete Grad și bombardamente, fără o pregătire adecvată”, a spus ea.