Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretul de a fi un primar bun, cu 4 mandate la activ, dezvăluit de edilul unei comune din zona Cataloniei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primar de comună dimineața, economist la Facultatea de Științe economice și profesor universitar pentru restul zilei. Așa lucrează unul dintre edilii pe care i-am întâlnit în zona Cataloniei.

Conduce de 14 ani o localitate cu 4 mii de cetățeni, aflată la nici 35 de km de Barcelona. Și-a propus să reducă datoria uriașă a comunei și să facă școli.

Așa se prezintă localitatea Sant Climent de Llobregat într-o zi din săptămână, când mai toți localnicii fac naveta la Barcelona, aflată la 35 de kilometri distanță. Și așa se prezintă în multe dintre weekenduri, când în piața centrală din comună cu 4000 de locuitori se animă. Sunt 2 carnavaluri și multe alte sărbători locale, plus concerte rock, organizate pe parcursul anului, la care vin să participe și vizitatori din orașele vecine.

Localitatea face parte din zona metropolitană a Barcelonei, fiind una din cele mai mici trei unități administrative, din totalul de 36, câte sunt în aria metropolitană. În piața centrală a comunei îl găsim și pe primar. Își bea cafeaua, la o terasă, apoi stă de vorbă cu câțiva subordonați, înainte ca aceștia să plece pe teren.

Îl cheamă Isidre Sierra, are 53 de ani și de mai bine de 14 este primar în localitatea natală. Este și profesor universitar de economie, la Universitatea din Barcelona. Nu mai predă - de când ajuns edil a renunțat la catedră, dar încă lucrează în comitetul de conducere al Facultății de științe economice. În structura zonei metropolitane este membru în mai multe comisii, alături de experți care lucrează pentru a interconecta localitățile din această zonă prosperă, a Cataloniei. Ne spune care este secretul de a fi un primar bun, cu 4 mandate la activ.

Isidre Sierra, primar la Sunt Climent de Llobregat: „Contează că duminică dimineața, înainte să înceapă aici evenimentele să vii să așezi scaunele. Eu asta fac, în fiecare duminică, dacă avem evenimentele, eu sunt aici, pun scaune cu organizatorii.”

De Paște a cărat crucea lui Isus, pe străzile localității și participă la toate evenimentele publice din Sunt Climent. E un fiu al cetății, aici a copilărit, aici și-a întemeiat o familie. Pune accent pe educație dar și pe atragerea de familii tinere, care să se mute la Sant Climent. Iar în 14 ani, a modernizat toate căile de acces din localitate.

În prezent este pompier voluntar și are numeroase intervenții, într-o zonă cu multe incendii de vegetație uscată, pe fondul secetei severe. În timpul liber îi place să se aventureze cu bicicletă, pe teren accidentat, dar și să participe la tot ce ține de viața comunității.

Recunoaște și că apartenența la zona metropolitană Barcelona, unitate cu consiliu de conducere și multe birouri subordonate, i-a ușurat agenda de lucru și planurile de investiții.

La Sant Climent, primarul are biroul de audiențe în piața centrală. E unul dintre oamenii din administrația locală cu care Regiunea Catalonia se laudă. E politician, edil, profesor universitar și își conduce relaxat comuna. Când nu lucrează pentru serviciile locale, conduce mașina de pompieri și aduce în primărie și pe străzile comunei carnavalul, muzica și bucuria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult