Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia își reface strategia de destabilizare a Europei. Raport britanic: Amenințare strategică pentru NATO

Rusia își reconstruiește capacitatea de a destabiliza țările europene și de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu și Africa, reprezentând o amenințare strategică pentru NATO.  

În același timp, membrii săi se concentrează asupra războiului din Ucraina, a declarat marți un think tank cu sediul în Marea Britanie, scrie AP.

Într-un raport, cercetătorii de la Royal United Services Institute susțin că statele occidentale trebuie să facă mai mult pentru a opri invazia Rusiei în Ucraina.

„Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, Rusia este interesată să creeze crize mai departe”, au scris autorii Jack Watling, Oleksandr V. Danylyuk și Nick Reynold.

„Rusia are, de asemenea, un interes activ în destabilizarea partenerilor Ucrainei, iar în contextul în care urmează o serie de alegeri în Europa există o gamă largă de oportunități pentru a exacerba polarizarea'', au mai spus autorii.

Citește și
Oleg Navalnîi
Rusia l-a plasat pe „lista neagră”, la câteva zile după moartea lui Aleksei Navalnîi. A fost deschis dosar penal

Raportul de 35 de pagini al thnk tank-ului britanic, fondat în 1831, a fost publicat cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi ani de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

În timp ce eforturile Rusiei de a destabiliza țări precum Republica Moldova au eșuat din cauza eșecurilor de securitate și a expulzării în masă a agenților Kremlinului, armata rusă își consolidează acum capacitatea de a lansa atacuri neconvenționale, se arată în raport.

Folosind documente obținute de la serviciile secrete rusești și interviuri cu organisme oficiale din Ucraina și din unele state europene, raportul țese o poveste a eforturilor Rusiei de a-și extinde influența dincolo de conflictul actual din Ucraina.

Amenințarea „se extinde dincolo de Ucraina și de colaborarea activă a acelor state care sunt vizate", se arată în raport, care îndeamnă la o „vigilență susținută" asupra unei serii de aspecte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult