Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia a dezvăluit noile sale rachete termobarice din seria TOS-3 ”Dragon”. Au protecție anti-dronă și produc explozii mari

Cel mai nou model al seriei rusești TOS de lansatoare de rachete termobarice a fost văzută, posibil pentru prima dată, într-o prezentare militară în Rusia.  

Este vorba despre rachetele din seria TOS-3 "Dragon", care au fost expuse la un eveniment oficial al forțelor armate din regiunea Saratov, situată în sud-vestul Rusiei.

Noul sistem se inspiră în mare parte de la vechile modele, însă ecranele sale anti-dronă indică, de asemenea, că a fost aplicată și experiența obținută în războiul din Ucraina.

Ținând cont de acest lucru, probabil că nu va trece mult timp până când vom vedea sistemul de rachete TOS-3 în luptele din Ucraina - notează publicația War Zone.

Citește și
Cum îl caracterizează propriul avocat pe „spionul” Piscan: „are anumite valențe infantile”
Ce le-a spus magistraților românul prins că spiona pentru Rusia, ca să îi convingă să îl elibereze

O înregistrare video publicată de agenția de știri de stat rusă TASS arată un TOS-3 la o ceremonie recentă, în timpul căreia soldații din Brigada 1 mobilă de apărare radiologică, chimică și biologică au primit premii pentru serviciile lor în războiul din Ucraina. Ceremonia a coincis cu cea de-a 45-a aniversare a brigăzii.

Lansatoarele de rachete termobarice rusești din seria TOS au fost alocate în mod tradițional trupelor de apărare radiologică, chimică și biologică, mai degrabă, decât unităților de artilerie, așa cum ar fi fost de așteptat.

Aceste unități sunt, de asemenea, responsabile de generarea de fumigene, un lucru care a ieșit în evidență și în războiul din Ucraina.

Același raport TASS a menționat că brigada este echipată în prezent cu lansatoare de rachete termobarice TOS-1A și TOS-2, vehicule de decontaminare UTM-80M, vehicule de recunoaștere CBRN RKhM-6 și generatoare de fum montate pe camion TDA-3, printre altele.

În ciuda faptului că a fost expus, TOS-3 nu a fost menționat în mod specific, sugerând probabil că livrarea este iminentă sau că sunt în curs de desfășurare testele premergătoare punerii în funcțiune.

Un alt punct de confuzie în jurul seriei TOS este natura armamentului lor cu rachete.

După cum s-a mai afirmat anterior, nomenclatura rusă descrie seria TOS ca fiind "aruncătoare de flăcări grele". De fapt, acestea nu au aproape nimic în comun cu aruncătoarele de flăcări tradiționale și sunt, mai corect, arme termobarice, sau arme explozive combustibil-aer (FAE).

În linii mari, aceste tipuri de arme folosesc oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperaturi ridicate și o undă de suflu mult mai puternică pe o durată mai lungă, decât un exploziv condensat convențional. După cum s-a constata, efectul distructiv poate fi enorm, în timp ce impactul fiziologic asupra inamicului este cel puțin la fel de semnificativ.

Seria lansatoarelor de rachete TOS a fost concepută pentru a oferi sprijin general de foc alături de infanterie și tancuri.

Se aștepta ca țintele sale primare să includă întotdeauna forța de muncă inamică atât în poziții de tragere deschise, cât și închise, precum și vehicule blindate ușoare și vehicule de sprijin cu piele moale.

"TOS-1 este proiectat în principal pentru a fi utilizat împotriva amplasamentelor, zonelor de defilare (cum ar fi pliurile de teren și tunelurile), pozițiilor de luptă, navelor, clădirilor, precum și a personalului și a altor ținte moi. Unghiurile mari de tragere și unghiurile de impact abrupte sprijină utilizarea în zonele de defilare și în zonele urbane", potrivit ediției din 2011 a Ghidului mondial neclasificat de echipament al Comandamentului pentru instruire și doctrină al armatei SUA (TRADOC).

TOS-3 se bazează pe un șasiu de tanc, la fel ca și TOS-1A anterior, dar capsula sa de rachete seamănă mult mai mult cu cea găsită pe TOS-2, un lansator de rachete termobarice de a doua generație, bazat pe un șasiu de camion cu roți de mare mobilitate - mai explică War Zone.

TOS-2, prezentat pentru prima dată în 2020, dispune de o macara de încărcare integrată și poate lansa o nouă generație de rachete cu o rază de acțiune mai mare.

În timp ce TOS-1A și TOS-2 transportă 24 și, respectiv, 18 rachete gata de lansare, capsula de rachete de pe TOS-3 are trei rânduri de cinci rachete, pentru un total de 15 proiectile.

Primele informații despre existența TOS-3 au apărut în luna februarie a acestui an, când compania de stat Omsktransmash (Omsk Transport Machinery Factory) a obținut drepturile de marcă înregistrată pentru logo-ul și numele TOS-3 Dragon.

Într-un interviu acordat TASS în aprilie 2024, Bekhan Ozdoev, directorul industrial al sistemelor de armament din cadrul corporației de stat Rostec, a confirmat oficial dezvoltarea TOS-3, precizând că acesta va avea un șasiu cu șenile și un nou lansator care va trage cu muniție cu rază de acțiune mărită. De asemenea, acesta a declarat că noul sistem va încorpora lecțiile învățate din luptele din Ucraina.

Printre aceste lecții, pare probabil că cele mai importante sunt cerințele pentru o rază de acțiune mai mare și o protecție mai bună.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult