Rusia: Summit-ul din Elveţia pentru pacea în Ucraina este o pierdere de timp fără participarea Rusiei

Vladimir Putin
Getty

Kremlinul a criticat, marți, organizarea în Elveția a summit-ului pentru pacea în Ucraina, la care Rusia nu a fost invitată.

Rușii spun că este de înţeles că unele ţări refuză să participe la eveniment, deoarece reuniunea nu are obiective clare şi este absurd să se desfăşoare fără Rusia, relatează Reuters şi TASS, potrivit News.ro.

Ucraina susține că peste 100 de ţări şi organizaţii au fost de acord să participe la summitul din 15-16 iunie din Elveția.

"Aceasta este o activitate complet absurdă, este o pierdere de vreme inutilă", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a spus că este evident că reuniunea nu este orientată spre rezultate şi "de aceea multe ţări nu vor să piardă timpul".

"A discuta despre Ucraina fără participarea Rusiei este (...) absolut absurd, este evident că nu este orientată spre niciun rezultat", a subliniat Peskov.

Citește și
MAMBA
O țară occidentală a decis să trimită un ajutor nesperat forțelor Kievului. Ce e "Mamba", piedica pusă în calea rușilor

Conferinţa privind Ucraina va avea loc pe 15-16 iunie la Bürgenstock, în Elveţia. China nu va participa nici ea la această reuniune, lucru pe care preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a remarcat cu satisfacţie marţi, într-o postare pe Telegram, în timp ce Statele Unite nu vor fi reprezentate de Joe Biden, aşa cum ar fi vrut Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat luni că există discrepanţe între ordinea de zi a reuniunii de la Bürgenstock, cererile Chinei şi aşteptările generale ale comunităţii internaţionale.

"Este dificil pentru China să participe la această reuniune, iar părţile relevante au fost notificate cu privire la consideraţiile şi preocupările Chinei", a declarat ea.

China a insistat întotdeauna asupra faptului că o conferinţă internaţională de pace ar trebui să se desfăşoare pe baza a trei principii importante: ar trebui să fie prezenţi reprezentanţi atât din Rusia, cât şi din Ucraina, participarea tuturor părţilor ar trebui să fie egală, iar toate planurile de pace ar trebui să fie luate în considerare în mod echitabil, a precizat Mao Ning.

Întrebat dacă Kremlinul are date privind participarea sau neparticiparea Arabiei Saudite la conferinţă, purtătorul de cuvânt al liderului rus a precizat marţi că "aceasta este o chestiune suverană pentru Arabia Saudită".

Anterior, preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, citase rapoarte de presă potrivit cărora nici Arabia Saudită nu va merge la reuniune, deşi regatul nu şi-a anunţat public poziţia privind summitul.

Întâlnirea organizată în Elveţia are loc într-un moment crucial în cel de-al treilea an al războiului din Ucraina, unde forţele ruseşti au înregistrat o serie de câştiguri treptate începând cu luna februarie.

În ultimele săptămâni, o serie de ţări NATO au declarat că vor permite Ucrainei să lovească ţinte din interiorul Rusiei cu armele pe care le-au furnizat Kievului, ceea ce liderul rus Vladimir Putin a avertizat că ar putea duce la o escaladare a războiului într-un conflict global.

Rusia afirmă că este deschisă la dialog pe baza "noilor realităţi" pe care le-a creat pe teren, unde forţele sale controlează aproximativ 18% din Ucraina.

Kievul spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a tuturor forţelor ruseşti şi pe restabilirea integrităţii sale teritoriale dinainte de 2014, când a fost anexată Crimeea.

Articol recomandat de sport.ro
Anna Keothavong i-a mai dat o replică lui Ilie Năstase
Anna Keothavong i-a mai dat o replică lui Ilie Năstase
Citește și...
Kremlinul anunță că instructorii militari francezi trimiși în Ucraina vor deveni țintele armatei ruse.
Kremlinul anunță că instructorii militari francezi trimiși în Ucraina vor deveni țintele armatei ruse. "Nu au imunitate"

Kremlinul a anunțat, marţi, că instructorii militari francezi care vor fi trimişi în Ucraina vor deveni țintele armatei ruse.

O țară occidentală a decis să trimită un ajutor nesperat forțelor Kievului. Ce e
O țară occidentală a decis să trimită un ajutor nesperat forțelor Kievului. Ce e "Mamba", piedica pusă în calea rușilor

Ucraina a anunţat, marţi, că o țară occidentală se pregăteşte să îi furnizeze un nou sistem de apărare antiaeriană, informează AFP.

Sicrie cu mesajul
Sicrie cu mesajul "soldaţi francezi din Ucraina" apărute lângă Turnul Eiffel. Trei persoane arestate

Trei bărbaţi suspectaţi că au depus sub Turnul Eiffel din Paris sicrie inscripţionate cu mesajul "soldaţi francezi din Ucraina" au fost prezentaţi luni unui judecător, ancheta urmând să se pronunţe asupra "unei eventuale ingerinţe străine", scrie AFP.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Acuzat de trădare națională, Ponta s-a răzgândit: n-a inundat el România ca să salveze Serbia. Dragnea: ”Suferă de mitomanie”
Acuzat de trădare națională, Ponta s-a răzgândit: n-a inundat el România ca să salveze Serbia. Dragnea: ”Suferă de mitomanie”

La Parchetul General au fost depuse mai multe denunțuri împotriva lui Victor Ponta, pentru înaltă trădare. Acestea vin după declarațiile făcute de fostul premier despre decizia de a inunda mai multe sate din România pentru a salva Belgradul.  

Ministrul rus de externe critică Europa şi laudă administraţia Trump. ”Americanii chiar vor pace”
Ministrul rus de externe critică Europa şi laudă administraţia Trump. ”Americanii chiar vor pace”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a formulat critici severe la adresa oamenilor politici din Uniunea Europeană, pe fondul unei apropieri între Kremlin şi noua administraţie de la Washington, relatează vineri DPA.

Elena Lasconi a rămas fără sprijinul partidului pe care îl conduce, dar refuză să iasă din cursa prezidențială. Ce urmează
Elena Lasconi a rămas fără sprijinul partidului pe care îl conduce, dar refuză să iasă din cursa prezidențială. Ce urmează

După ce au spus că îi retrag sprijinul politic Elenei Lasconi, cei din USR vor să încheie contractele de promovare pentru campania ei. Ședința în care s-au decis aceste lucruri nu a fost lipsită de incidente.