Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rachetele nord-coreene cu care Rusia face prăpăd în Ucraina sunt fabricate din componente americane și olandeze

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele rus Vladimir Putin spune că este gata să folosească din nou rachete experimentale în atacurile din Ucraina. Și a cerut ca aceste arme să fie produse în număr cât mai mare, imediat.  

Drept urmare, Kievul a solicitat aliaților un „răspuns pe măsură" și noi sisteme de apărare antirachetă. Între timp, șeful Pentagonului a declarat că cei peste 10.000 dintre soldații nord-coreeni trimiși să ajute Rusia au ajuns în regiunea de frontieră Kursk și vor intra curând în luptă.

Liderul de la Kremlin nu mai contenește cu laudele când vine vorba de noua rachetă balistică hipersonică Oreșnik - Alunul, testată recent, chiar în mijlocul Ucrainei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nimeni în lume nu are o asemenea armă. Este necesar să începem producţia de serie”.

Racheta experimentală poate transporta şase focoase - convenționale sau nucleare - fiecare având la rândul lor tot atâtea submuniţii. Oreșnik ar putea atinge cu ușurință orice țară din Europa, dar și coasta de vest a Statelor Unite.

Citește și
Vladimir Putin
Putin avertizează că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă

Vladimir Putin: „Vom continua testele, inclusiv în condții de luptă, în funcție de situație și de amenințările de securitate la adresa Rusiei. Mai ales că dispunem și de un arsenal de astfel de arme gata să fie folosit”.

Drept urmare, Ucraina cere cu insistență noi sisteme de apărare antirachetă. Iar președintele Zelenski dă asigurări că specialiștii ucraineni vor dezvălui curând toate specificațiile rachetei misterioase a lui Putin.

Volodimir Zelenski: ”Au fost stabilite mai multe detalii despre noua rachetă pe care Rusia a folosit-o pentru a lovi Dnipro. Și vom oferi toate detaliile jurnaliștilor. Lumea trebuie să cunoască adevărul și să realizeze că singura parte care nu dorește pacea este Rusia”.

De altfel, ucrainenii au de mult ehipe specializate în analiza rachetelor și dronelor pe care le folosesc rușii în acest război.

”Toate componentele electronice sunt străine. Nu este nimic coreean în ea”

Nick Paton Walsh: ”Fragmente dintr-o rachetă Kinjal, o dronă iraniană Shahid și o dronă rusească, probabil de supraveghere, aceste dispozitive au terorizat Ucraina în ultimele luni. Dar este clar că (rușii) s-au bazat în special pe această rachetă KN 23 nord-coreeană, care are la bază componente din Statele Unite și Olanda”.

Astfel că, în ciuda multor sancțiuni impuse de țările din vest Rusiei, armata Kremlinului are acces la tehnologie occidentală.

Andriy Kulchytskyi, Kyiv Scientific Research Institute of Forensic Expertise: ”Când analizezi aceste fragmente și găsești componente americane, cum te simți? Că sancțiunile nu au niciun efect. Toate componentele electronice sunt străine. Nu este nimic coreean în ea. Singurul lucru coreean este metalul, care, până la urmă, ruginește și se corodează rapid”.

Sprijinul oferit de nord-coreeni nu vine doar sub formă de armament. Trupele trimise de Kim Jong Un sunt pregătite să lupte în Ucrana, anunță Pentagonul.

Lloyd Austin, șeful Pentagonului: ”Am anunțat cu ceva timp în urmă că sunt aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni în regiunea Kursk. Au fost integrați în formațiunile rusești și, bazându-ne pe instrucțiunile pe care le-au primit, cum au fost antrenați și modul în care au fost integrați în formațiunile rusești, mă aștept să-i văd în curând angajați în luptă”.

De asemenea, o parte dintre trupele nord-coreene au fost transferate și spre regiunea rusă Belgorod.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult