Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O sticlă de bere aruncată într-un consulat rus declanșează primul incident diplomatic între Rusia și Finlanda, de la aderare

Rusia s-a plâns Finlandei de acte de vandalism care ar fi avut loc la un consulat rus de pe Insulele Aland, o zonă demilitarizată din Marea Baltică, situată între Finlanda și Suedia, a anunțat joi ministerul finlandez de externe, citat de Reuters.

Ministerul rus de Externe a declarat că un grup de persoane a aruncat „un dispozitiv zgomotos” și alte obiecte pe teritoriul consulatului, provocând pagube materiale clădirii. Acesta este primul incident diplomatic între cele două țări de la aderarea Finlandei la NATO.

„Acțiunile făptuitorilor au reprezentat o amenințare directă pentru viața și sănătatea personalului misiunii ruse”, a transmis ministerul rus.

Poliția locală a declarat că a inițiat o anchetă preliminară în acest caz, adăugând că se cunoaște identitatea persoanelor care ar fi putut fi implicate.

„Prejudiciul constă în dărâmarea cutiei poștale a consulatului de pe suport și aruncarea unei sticle de bere în consulat, rezultând deteriorarea unei ferestre”, au mai transmis oficialii ruși.

Citește și
regele Abdullah al Iordaniei
Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România din cauza premierului Dăncilă

Ministerul finlandez de Externe a declarat că poliția „clarifică și investighează” incidentul. „Cazul este regretabil”, a mai precizat ministerul.

Statutul demilitarizat Aland, care datează de la sfârșitul războiului din Crimeea din 1856, și prezența consulară a Rusiei în regiunea autonomă au devenit subiect de dezbatere în Finlanda, după ce Rusia vecină a inițiat anul trecut invadarea pe scară largă a Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult