Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Michel Barnier, fost comisar european și negociator pentru Brexit, a fost numit premier al Franței de către Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit joi premier pe Michel Barnier, în vârstă de 73 de ani, un fost comisar european de rang înalt din cadrul Partidului Les Republicains (LR, dreapta).

Decizia vine după ce, în urma alegerilor legislative, în Adunarea Naţională a Franței nu s-a conturat nicio majoritate parlamentară, relatează Le Monde, potrivit News.ro.

Şeful statului franez ”s-a asigurat” ca Michel Barnier să îndeplinească condiţiile unei stabilităţi şi unităţi mai largi.

El i-a cerut ”să formeze un Guvern de unitate în slujba ţării”.

Cel mai în vârstă premier din Republica a V-a îi succede astfel la Matignon lui Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, cel mai tânăr.

El urmează să încerce să formeze un guvern care să supravieţuiască unei cenzuri parlamentare, pentru a pune capăt celei mai grave crize politice din Republica a V-a.

Citește și
macron vot
Liderul Partidului Comunist din Franța: Macron se comportă ”cam ca Trump” care a ”contestat rezultatul alegerilor”

Barnier, care l-a descris odată pe fostul prim-ministru britanic Boris Johnson drept un "buldozer", a condus negocierile UE cu Marea Britanie pentru ieșirea britanicilor din blocul comunitar între anii 2016 și 2021.

Înainte de aceasta, politicianul conservator a deținut funcții în diferite guverne franceze și a fost, de asemenea, comisar european.

Potrivit Sky News, el este un proeuropean convins și și-a petrecut cariera ca politician moderat, deși și-a înăsprit considerabil discursul în timpul tentativei sale eșuate din 2021 de a fi nominalizat de partidul său conservator pentru alegerile prezidențiale, afirmând că imigrația a scăpat de sub control.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult