Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Japonia va arunca milioane de doze de vaccin Pfizer. Care este motivul

Japonia a rezervat 144 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, dar nu are suficiente seringi speciale cu care pot fi extrase șase doze din fiecare flacon.

Japonia va demara campania sa naţională de vaccinare împotriva maladiei COVID-19 săptămâna viitoare, a anunţat miercuri prim-ministrul Yoshihide Suga.

Însă autorităţile nipone întâmpină dificultăţi în această perioadă în ceea ce priveşte procurarea unor seringi speciale, adaptate pentru a nu risipi dozele de vaccin, informează AFP.

Pe lângă contractul cu Pfizer, Japonia a încheiat acorduri cu alți doi mari producători farmaceutici pentru a achiziţiona suficiente doze pentru populaţia sa de aproape 126 de milioane de locuitori.

Cu toate acestea, Japonia nu a anunţat deocamdată un plan detaliat pentru campania naţională de vaccinare, la mai puţin de şase luni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate iniţial în 2020 şi amânate cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și
Situație dramatică în Japonia. Oamenii mor acasă de COVID, pentru că sistemul sanitar este copleșit
Situație dramatică în Japonia. Oamenii mor acasă de COVID, pentru că sistemul sanitar este copleșit

Vaccinul Pfizer-BioNTech ar trebui să fie primul ser anti-COVID-19 aprobat în Japonia în zilele viitoare, după testele clinice naţionale solicitate de autorităţile sanitare locale.

"După ce vom fi confirmat eficacitatea şi inocuitatea vaccinului, vom începe vaccinarea, la jumătatea săptămânii viitoare", a declarat prim-ministrul Yoshihide Suga.

Japonia încearcă să îşi procure o cantitate suficientă de seringi speciale pentru a putea extrage şase doze complete din flacoanele cu vaccin Pfizer-BioNTech. Seringile utilizate pe scară largă nu permit decât prelevarea a cinci doze, ceea ce înseamnă că ultima doză rămasă în flacon ar trebui aruncată odată cu acesta.

Problema seringilor ar putea obliga Japonia să renunţe la o cantitate importantă de doze Pfizer-BioNTech, care ar acoperi vaccinarea a 12 milioane de persoane, au estimat companiile mass-media locale.

"La început, vom utiliza seringile care pot să conţină şase doze, dar, pe măsură ce vom vaccina, acestea (seringile) vor deveni tot mai puţine", a declarat marţi ministrul nipon al Sănătăţii, Norihisa Tamura.

"Lucrăm din greu pentru a obţine seringile necesare. Cerem producătorilor de material medical să îşi crească producţia", a adăugat el în Parlamentul de la Tokyo.

Aproximativ 10.000 de membri ai personalului medical vor deveni primele persoane care vor fi vaccinate în Japonia, iar autorităţile nipone speră să extindă campania de vaccinare la persoanele vârstnice începând din luna aprilie.

Toshio Nakagawa, directorul Asociaţiei medicale japoneze, a declarat miercuri că lipsa de informaţii despre campania de vaccinare reprezintă o sursă de confuzie în rândul personalului medical.

Totuşi, el a adăugat că medicii niponi sunt angajaţi în programul de vaccinare, pe care îl consideră "iniţiativa cea mai amplă, la o scală pe care nu am cunoscut-o niciodată până acum".

Vaccinurile "ne vor permite să trecem în ofensivă, în loc să ne aflăm pur şi simplu în defensivă", a adăugat oficialul japonez.

Japonia a fost relativ scutită până acum de pandemia de COVID-19 în comparaţie cu alte ţări, cu doar 6.500 de decese raportate în mod oficial începând din ianuarie 2020, potrivit Agerpres.

Însă cel de-al treilea val al pandemiei a obligat autorităţile nipone să decreteze o nouă stare de urgenţă la începutul lunii ianuarie în capitala ţării, Tokyo, şi în alte câteva departamente. De atunci, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a scăzut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult