Hachiko de România a păzit casa stăpânilor trei ani după ce aceștia au murit. Acum are parte de o „pensie” liniștită

30-01-2021 19:23


După celebrul Hachiko din Japonia, câinele intrat în istorie pentru devotamentul față de stăpânul său, un căţel din Suceava a primit acelaşi nume şi ne impresionează prin povestea lui.

A trăit mai bine de un deceniu în curtea unei gospodării, şi în urmă cu trei ani a rămas singur, după ce stăpânii s-au prăpădit. Nu şi-a părăsit, însă, curtea, şi vreme de 3 ani a păzit-o credincios, până ce proprietatea a revenit altor oameni și Hachiko a fost preluat de o asociaţie.

El este Hachiko de România. Un căţel care, după moartea stăpânilor săi, a refuzat ani de zile să părăsească gospodăria în care a trăit alături de ei. Ba chiar şi atunci când casa cea veche a fost pusă la pământ de noii proprietari, el a rămas printre dărâmături, hotărât să nu-şi abandoneze misiunea de paznic credincios.

Magdalena Hatnean, purtător de cuvânt al IJJ Suceava: „Jandarmii au fost sesizaţi prin 112 cu privire la faptul că într-o gospodărie din localitatea Tisăuți, judeţul Suceava, se află un câine abandonat care este agresiv. În apel s-a precizat că stăpânii gospodăriei, două persoane în vârstă, au murit în urmă cu aproximativ trei ani, iar de atunci câinele a rămas la mila vecinilor."

Impresionaţi de povestea câinelui, jandarmii au vrut să-i găsească o nouă familie şi au apelat la asociaţia "Casa lui Patrocle". Aşa, patrupedul "orfan" a primit şi un nou nume: Hachiko.

Roxana Ciornei, preşedinte Asociaţia Casa lui Patrocle Suceava: „Ne-a impresionat faptul că stătea efectiv pe mormanul de moloz, care fusese cândva casa acestor oameni. Noul proprietar demolase locuinţa, iar câinele aştepta acolo, credincios, de peste trei ani. Căţelul nu are nume, cip sau identitate, de aceea ne-am gândit să îl botezăm Hachiko, tocmai ca celebrul căţel care şi-a aşteptat stăpânul într-o gară, ani la rând, stăpân care nu a mai venit."

Hachiko din Suceava are 13 ani şi este deja orb. Aşa că se adaptează mai greu la viaţa din adăpostul de animale, deşi este îngrijit şi iubit.

Alina Gavriloaie, angajată adăpostul de animale: „Probabil în tinereţe era puternic şi frumos, prietenos şi loial, însă, odată cu pierderea vederii, a devenit sceptic şi neprietenos. Cu noi este distant, ne mârâie, dar încercăm să îl obişnuim cu mâncare bună şi conservă, cu pătuţuri moi şi calde şi cu vocea noastră ca să se obişnuiască cu noi şi să îl integrăm în familia noastră. Va avea parte de o pensie liniştită după ce şi-a servit stăpânii şi nu a mai avut loc nimeni de el."

Hachiko, celebrul Akita din Japonia, are şi o statuie în oraşul unde a trăit şi a devenit personaj de film, celebru în toată lumea. Îşi însoţea stăpânul în fiecare zi până în gară, de unde acesta lua trenul spre serviciu, iar seara îl aştepta cu fidelitate, în acelaşi loc. După moartea bărbatului, Hachiko a continuat vreme de șapte ani să-l aştepte la gară, spre uimirea tuturor celor care-l cunoşteau. Pentru devotamentul sau, Hachiko a devenit simbol naţional în Japonia.


VIDEO PROTVPLUS.RO