Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul analizează ce represalii să aplice împotriva Iranului. Teheran: Credem că este o amenințare doar din vorbe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cabinetul de război al Israelului analizează represaliile împotriva Iranului după atacul cu drone.

Mulți dintre oficialii de la Tel Aviv înclină pentru o ripostă fermă, dar au păreri împărțite în privința amplorii și a momentului ales.

Joe Biden l-a avertizat pe liderul israelian că Statele Unite nu vor lua parte la o contraofensivă împotriva Iranului. E timpul „să ne retragem de pe marginea prăpastiei”, a spus, la rândul său, secretarul general al ONU. Cabinetul de război al Israelului, format din cinci membri, între care premierul israelian, ministrul Apărării și liderul opoziției Benny Gantz s-a întrunit aseară pentru a decide posibile represalii împotriva Iranului, după atacul din weekend cu drone și rachete. Dar, după mai multe ore de discuții, oficialii nu au luat o decizie concretă. Doi miniștri ai cabinetului Netanyahu ar fi vrut un contraatac imediat, scrie Jerusalem Post. Dar, potrivit jurnaliștilor de la The New York Times, premierul israelian ar fi anulat răspunsul militar după o convorbire cu președintele american, Joe Biden. Reporter Sky News: Oficialii israelieni spun că vor răspunde într-un mod semnificativ. Ce părere aveți?

Amir Saeid Iravani, ambasadorul Iranului la ONU: Cred că e o amenințare doar din vorbe, nu vor trece la fapte. Ei (israelienii) știu că ar putea fi și o a doua ripostă, așa că înțeleg implicațiie. Următoarea (ripostă) va fi și mai fermă. Israelul a reușit să respingă cea mai mare parte a atacului de sâmbătă noapte din partea Iranului, cu ajutorul sistemului de apărare Iron Dome și a forțelor aliate din Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța. Noi imagini date publicității de armata israeliană arată pagubele provocate de proiectile care nu au fost interceptate. Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană: „Suntem încă în stare de alertă maximă și evaluăm situația.” În încercarea de a preveni o escaladare ulterioară ce ar putea duce la un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, președintele Biden i-a spus premierului Netanyahu, să "gândească foarte atent și strategic" cum va răspunde la primul atac direct al Iranului împotriva Israelului. Astăzi, în Israel, s-au redeschis școlile. Iar pe aeroporturile din capitala iranană Teheran s-au reluat zborurile. Pe de altă parte, palestinienii ar trebui să evite să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza, a declarat în această dimineață purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. În enclavă se duce încă un război împotriva grupării Hamas. Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „ E timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei. Este vital să evităm orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Nici acea regiune, nici restul lumii nu-și pot permite mai multe războaie." Secretarul general al ONU a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni tensionate a Consiliului de Securitate. Trimisul Israelului la ONU i-a îndemnat pe cei prezenți să impună toate sancțiunile posibile Iranului „înainte de a fi prea târziu". La rândul lor, miniştrii de Externe din Uniunea Europeană vor discuta mâine, prin videoconferință, despre situația din Orientul Mijlociu. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult