Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul cere NATO să expulzeze Turcia din cauza amenințărilor de „invazie”

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a cerut NATO să expulzeze Turcia din cauza amenințărilor președintelui Recep Tayyip Erdogan de a trimite trupe în Israel.

„În lumina amenințărilor președintelui turc Erdogan de a invada Israelul și a retoricii sale periculoase, ministrul de externe Israel Katz le-a cerut diplomaților... să se angajeze de urgență cu toți membrii NATO, cerând condamnarea Turciei și expulzarea acesteia din alianța regională”, a declarat ministerul israelian luni, conform rapoartelor presei.

Erdogan a declarat luni, la o întâlnire a Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), de guvernământ, că Turcia „trebuie să fie foarte puternică, astfel încât Israelul să nu poată face aceste lucruri ridicole Palestinei”.

„La fel cum am intrat în Karabakh, la fel cum am intrat în Libia, vom face [ceva] exact similar cu ei”, a spus Erdogan, referindu-se la intervențiile militare anterioare ale Turciei.

Amenințăirle lui au stârnit un răspuns furios din partea Israelului și a contribuit la temerile legate de un conflict regional mai larg.

Liderul olandez de extremă-dreapta Geert Wilders, al cărui partid este cel mai mare din Țările de Jos, l-a numit pe Erdogan „islamofascist” și „complet nebun” într-o postare pe rețelele sociale , adăugând că Turcia „ar trebui să fie dat afară din NATO”.

Wilders a propus de mult expulzarea Turciei din alianță. Țările de Jos, spre deosebire de Israel, sunt și ele membre NATO.

Turcia a aderat la NATO în 1952 și are a doua cea mai mare armată a alianței.

NATO nu are un mecanism specific pentru suspendarea sau expulzarea unui membru, deși membrii se pot retrage voluntar.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a respins posibilitatea creării unui astfel de mecanism în 2021, declarând că „nu se va întâmpla niciodată”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult