Indonezia a interzis sexul în afara căsătoriei. Noul cod penal, ratificat de Parlament. Măsura îi vizează și pe străini
Măsura se aplică inclusiv străinilor şi care ar putea afecta turismul într-una dintre marile destinaţii de vacanţă ale lumii, relatează Reuters.
Noile legi controversate, care se aplică atât indonezienilor, cât şi străinilor, includ, de asemenea, interdicţia de a insulta preşedintele sau instituţiile statului şi de a exprima opinii contrare ideologiei statului.
Criticii spun că subminează libertăţile civileNoul cod penal este parte a unei serii de modificări legale despre care criticii spun că subminează libertăţile civile în cea de-a treia democraţie ca mărime din lume.
Deputaţii au salutat adoptarea codului penal. Statul din Asia de Sud-Est discută despre revizuirea acestuia încă de când şi-a declarat independenţa faţă de olandezi. "Vechiul cod aparţine moştenirii olandeze şi nu mai este relevant acum", a declarat în parlament Bambang Wuryanto, şeful comisiei parlamentare însărcinate cu revizuirea legilor.
Aprobarea noului cod penal vine în ciuda faptului că grupurile de afaceri au avertizat că ar putea afecta imaginea Indoneziei ca destinaţie turistică şi de investiţii.
Indonezia, creştere a conservatorismului religiosIndonezia, cea mai mare naţiune cu majoritate musulmană din lume, a înregistrat o creştere a conservatorismului religios în ultimii ani, iar experţii juridici sugerează că noile legi privind moralitatea şi un articol separat privind dreptul cutumiar vor consolida la nivel local legile discriminatorii şi cele inspirate de sharia, legea islamică.
Opozanţii proiectului de lege au evidenţiat articolele despre care spun că sunt regresive din punct de vedere social, că vor limita libertatea de exprimare şi că reprezintă un "regres uriaş" în asigurarea păstrării libertăţilor democratice după căderea liderului autoritar Suharto, în 1998.
Potrivit noilor prevederi, pedeapsa pentru adulter poate intra în vigoare doar dacă există părţi care depun plângeri la autorităţi. Pentru cei care sunt căsătoriţi, partea îndreptăţită să depună plângere este soţul sau soţia făptaşului. Legea permite, de asemenea, părinţilor persoanelor necăsătorite să îi denunţe pe aceştia pentru că întreţin relaţii sexuale.
Convieţuirea înainte de căsătorie va fi, de asemenea, interzisă, iar cei condamnaţi ar putea fi pasibili de o pedeapsă cu şase luni de închisoare.
Proteste cu zeci de mii de persoane față de proiectul anteriorProiectul anterior al acestui cod urma să fie adoptat în 2019, dar a declanşat proteste la nivel naţional, zeci de mii de persoane participând la demonstraţii. Mulţi protestatari, mai ales studenţi, au ieşit în stradă în oraşele din Indonezia şi au avut loc confruntări cu forţele de ordine în capitala Jakarta.
Totuşi, astfel de legi stricte privind sexul şi relaţiile în afara căsătoriei nu sunt fără precedent în unele părţi ale Indoneziei majoritar musulmane. Provincia Aceh aplică legea islamică strictă şi pedepseşte oamenii pentru jocuri de noroc, consumul de alcool şi întâlniri cu persoane de sex opus. Într-un caz din 2021, vecinii au denunţat doi bărbaţi pentru că au făcut sex. Fiecare dintre ei a primit câte 77 de lovituri de bici de la un ofiţer de poliţie, iar pedeapsa a fost aplicată în public. În aceeaşi zi, o femeie şi un bărbat au primit fiecare câte 20 de lovituri de bici pentru că au fost prinşi prea aproape unul de celălalt, iar doi bărbaţi au primit câte 40 de lovituri de bici pentru că s-au îmbătat.