Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Economia Ucrainei, pe val în vreme de război. Cu cât a crescut PIB-ul țării în primele nouă luni din 2024

PIB-ul Ucrainei a crescut în ritm anual cu 4,5% în primele nouă luni din 2024, a anunţat vineri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, transmite Reuters.

Oficialul a adăugat că în septembrie economia a înregistrat un avans anual de 3,8%.

Agricultura, sectorul transporturilor şi al construcţiilor au sprijinit evoluţia PIB-ului în primele nouă luni din 2024, a declarat ministrul Economiei.

Oficialul a adăugat: "În pofida dificultăţilor cauzate de război, economia ucraineană continuă să se redreseze. În septembrie, agricultura a înregistrat cel mai semnificativ avans, datorită recoltării timpurii a cerealelor. De asemenea, au fost raportate creşteri în sectorul transporturilor şi al construcţiilor".

Piaţa forţei de muncă din Ucraina, sever afectată

Încrederea companiilor pe termen scurt în comerţul cu amănuntul, producţia industrială şi construcţii au continuat să se îmbunătăţească, în special ca urmare a situaţiei mai bune din sectorul energetic. Dar provocarea majoră pentru firme o constituie lipsa de angajaţi, a apreciat Sviridenko.

Citește și
olaf scholz
Cancelarul Olaf Scholz crede că Germania poate evita extinderea războiului din Ucraina în NATO

După aproape 32 luni de război contra Rusiei, piaţa forţei de muncă din Ucraina este sever afectată, zeci de mii de bărbaţi fiind mobilizaţi pe front şi milioane de oameni au fugit din ţară şi se află în Europa.

În 2022, economia Ucrainei a scăzut cu aproximativ 29%, în urma invaziei ruseşti.

Datorită ajutorului financiar extern de miliarde de dolari, a adaptabilităţii şi rezilienţei companiilor ucrainene, economia a revenit pe creştere în 2023, înregistrând un avans de 5,3%.

Dar anul acesta firmele sunt afectate de întreruperea alimentării cu energie, în urma intensificării atacurilor ruseşti, iar Guvernul de la Kiev se aşteaptă la o expansiune a PIB-ului de doar 3,5% în 2024.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult