Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crește tensiunea în Orientul Mijlociu. Armata israeliană a început, luni-noapte, o incursiune terestră în Liban.

Vorbim despre o operațiune „limitată, localizată și țintită”, care vizează bazele militare și infrastructura Hezbollah din satele de la graniță.

CLICK AICI pentru LIVE din Beirut, capitala Libanului!

Aviația și artileria oferă sprijin forțelor terestre prin executarea unor lovituri de precizie, a mai anunțat purtătorul de cuvânt al armatei de la Tel Aviv. Mesajul a venit la scurt timp după ce Cabinetul de securitate, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a dat undă verde unei noi „etape” în războiul cu Hezbollah.

Aviația israeliană a continuat să bombardeze ținte ale grupării Hezbollah din suburbiile Beirutului, în timp ce forțele terestre au pătruns în satele de la granița cu Libanul.

Misiunea lor este să elimine orice „amenințare imediată” la adresa comunităților din nordul Israelului, potrivit anunțului făcut de armată.

Operațiunea terestră a fost pregătită în ultimele luni și a primit azi-noapte aprobarea conducerii politice. Ore bune, mișcarea trupelor a fost ținută secret, în timp ce armata a cerut populației să nu răspândească „zvonuri iresponsabile”.

Asta după ce, în ultimele patru zile, blindatele israeliene s-au strâns la frontiera cu Libanul în așteptarea ordinului de a trece granița.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Trăim momente de răscruce. Suntem în fața unor realizări istorice, dar, în același timp, ne confruntăm cu provocări uriașe. Ne luptăm pentru propria existență.”

De ce au atacat israelienii

Israelienii i-au informat, luni, pe aliații americani că pregătesc o invazie terestră, menită să distrugă depozitele cu muniții si lansatoarele de rachete ale Hezbollah, care nu au fost spulberate, deja, de aviație.

Publicația „The New York Times” a scris că oficialii americani au încercat să-i convingă pe liderii de la Tel Aviv să renunțe la ideea unei operațiuni de amploare.

Israelienii ar fi acceptat să se rezume la incursiuni terestre limitate. Potrivit presei, forțele speciale au efectuat deja mici raiduri țintite, colectând informații și sondând pozițiile inamice.

La nivel oficial, Casa Albă insistă pentru încetarea ostilităților...

Reporter: „Sunteți la curent cu faptul că Israelul plănuiește o operațiune terestră limitată în Liban? Sunteți de acord cu planurile israelienilor?

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Știu mai multe decât credeți și aș fi de acord cu încetarea acestor raiduri. Ar trebui să avem un armistițiu acum.”

Și europenii transmit același mesaj. Noul șef al diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a ales să facă prima deplasare străină la Beirut.

Jean-Noël Barrot, ministrul francez de Externe: „Cer Israelului să se abțină de la orice incursiune terestră în Liban și să înceteze focul. Cer Hezbollah să facă același lucru, adică să se abțină de la noi acțiuni care ar putea destabiliza și mai mult regiunea.”

Pe de altă parte, ajunsă într-o poziție vulnerabilă după ce conducerea i-a fost decimată, Hezbollah insistă că poate ține piept armatei israeliene.

Naim Kassem, secretar general al Hezbollah: „Suntem pregătiți în cazul în care Israelul lansează o invazie terestră. Forțele Rezistenței sunt pregătite pentru a purta lupte la sol. Israelul nu a reușit să ne distrugă capacitățile militare.”

Teheranul - principalul aliat al Hezbollah - s-a angajat să răzbune moartea șeicului Nasrallah, de vineri, dintr-un bombardament israelian.

În acest context, Benjamin Netanyahu a lansat un avertisment și s-a adresat direct poporului iranian într-un mesaj video în care a îndemnat la răsturnarea regimului Ayatollahilor.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Întrebați-l pe Mohammed Deif (lider Hamas ucis de Israel, n. red.). Întrebați-l pe Nasrallah (liderul Hezbollah, ucis de Israel). Nu e loc în Orientul Mijlociu unde Israelul nu poate ajunge. Vom merge până în pânzele albe ca să ne protejăm poporul și țara. Tiranilor de la Teheran nu le pasă de viitorul vostru. Dar vouă vă pasă. Când Iranul va fi în sfârșit liber - iar acest moment va veni mai devreme decât se așteaptă - lucrurile vor fi diferite. Popoarele noastre străvechi - poporul evreu și poporul persan - vor trăi în sfârșit în pace.”

În plus, Pentagonul a anunțat că-și va întări prezența în Orientul Mijlociu.

Câteva mii de soldați vor deservi mai multe escadrile de aviație care urmează să ajungă în regiune.

Misiunea lor va fi să protejeze forțele americane staționate în Orientul Mijlociu și să apere Israelul, în cazul unui atac. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult