De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”

×
Codul embed a fost copiat

Crește tensiunea în Orientul Mijlociu. Armata israeliană a început, luni-noapte, o incursiune terestră în Liban.

Vorbim despre o operațiune „limitată, localizată și țintită”, care vizează bazele militare și infrastructura Hezbollah din satele de la graniță.

CLICK AICI pentru LIVE din Beirut, capitala Libanului!

Aviația și artileria oferă sprijin forțelor terestre prin executarea unor lovituri de precizie, a mai anunțat purtătorul de cuvânt al armatei de la Tel Aviv.

Mesajul a venit la scurt timp după ce Cabinetul de securitate, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a dat undă verde unei noi „etape” în războiul cu Hezbollah.

Citește și
Alina Bica a scăpat de executarea pedepsei de 4 ani de pușcărie pentru favorizarea lui Ovidiu Tender. Daunele pe care le cere fosta șefă a DIICOT

Aviația israeliană a continuat să bombardeze ținte ale grupării Hezbollah din suburbiile Beirutului, în timp ce forțele terestre au pătruns în satele de la granița cu Libanul.

Misiunea lor este să elimine orice „amenințare imediată” la adresa comunităților din nordul Israelului, potrivit anunțului făcut de armată.

Operațiunea terestră a fost pregătită în ultimele luni și a primit azi-noapte aprobarea conducerii politice. Ore bune, mișcarea trupelor a fost ținută secret, în timp ce armata a cerut populației să nu răspândească „zvonuri iresponsabile”.

Asta după ce, în ultimele patru zile, blindatele israeliene s-au strâns la frontiera cu Libanul în așteptarea ordinului de a trece granița.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Trăim momente de răscruce. Suntem în fața unor realizări istorice, dar, în același timp, ne confruntăm cu provocări uriașe. Ne luptăm pentru propria existență.”

De ce au atacat israelienii

Israelienii i-au informat, luni, pe aliații americani că pregătesc o invazie terestră, menită să distrugă depozitele cu muniții si lansatoarele de rachete ale Hezbollah, care nu au fost spulberate, deja, de aviație.

Publicația „The New York Times” a scris că oficialii americani au încercat să-i convingă pe liderii de la Tel Aviv să renunțe la ideea unei operațiuni de amploare.

Israelienii ar fi acceptat să se rezume la incursiuni terestre limitate. Potrivit presei, forțele speciale au efectuat deja mici raiduri țintite, colectând informații și sondând pozițiile inamice.

La nivel oficial, Casa Albă insistă pentru încetarea ostilităților...

Reporter: „Sunteți la curent cu faptul că Israelul plănuiește o operațiune terestră limitată în Liban? Sunteți de acord cu planurile israelienilor?

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Știu mai multe decât credeți și aș fi de acord cu încetarea acestor raiduri. Ar trebui să avem un armistițiu acum.”

Și europenii transmit același mesaj. Noul șef al diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a ales să facă prima deplasare străină la Beirut.

Jean-Noël Barrot, ministrul francez de Externe: „Cer Israelului să se abțină de la orice incursiune terestră în Liban și să înceteze focul. Cer Hezbollah să facă același lucru, adică să se abțină de la noi acțiuni care ar putea destabiliza și mai mult regiunea.”

Pe de altă parte, ajunsă într-o poziție vulnerabilă după ce conducerea i-a fost decimată, Hezbollah insistă că poate ține piept armatei israeliene.

Naim Kassem, secretar general al Hezbollah: „Suntem pregătiți în cazul în care Israelul lansează o invazie terestră. Forțele Rezistenței sunt pregătite pentru a purta lupte la sol. Israelul nu a reușit să ne distrugă capacitățile militare.”

Teheranul - principalul aliat al Hezbollah - s-a angajat să răzbune moartea șeicului Nasrallah, de vineri, dintr-un bombardament israelian.

În acest context, Benjamin Netanyahu a lansat un avertisment și s-a adresat direct poporului iranian într-un mesaj video în care a îndemnat la răsturnarea regimului Ayatollahilor.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Întrebați-l pe Mohammed Deif (lider Hamas ucis de Israel, n. red.). Întrebați-l pe Nasrallah (liderul Hezbollah, ucis de Israel). Nu e loc în Orientul Mijlociu unde Israelul nu poate ajunge. Vom merge până în pânzele albe ca să ne protejăm poporul și țara. Tiranilor de la Teheran nu le pasă de viitorul vostru. Dar vouă vă pasă. Când Iranul va fi în sfârșit liber - iar acest moment va veni mai devreme decât se așteaptă - lucrurile vor fi diferite. Popoarele noastre străvechi - poporul evreu și poporul persan - vor trăi în sfârșit în pace.”

În plus, Pentagonul a anunțat că-și va întări prezența în Orientul Mijlociu.

Câteva mii de soldați vor deservi mai multe escadrile de aviație care urmează să ajungă în regiune.

Misiunea lor va fi să protejeze forțele americane staționate în Orientul Mijlociu și să apere Israelul, în cazul unui atac. 

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Ce este noul cal troian de care se tem Statele Unite și cum funcționează
Ce este noul cal troian de care se tem Statele Unite și cum funcționează

Casa Albă a anunțat săptămâna trecută un plan pentru interzicerea vânzării sau importurilor de vehicule conectate care conțin elemente de hardware și software ce ar putea fi produse în China sau Rusia, invocând temerile privind securitatea națională.

 

Putin se premiază singur pentru război. Și-a crescut salariul și a majorat bugetul pentru administrație cu milioane de dolari
Putin se premiază singur pentru război. Și-a crescut salariul și a majorat bugetul pentru administrație cu milioane de dolari

Cheltuielile bugetare la punctul „Asigurarea funcționării președintelui Federației Ruse și a administrației sale” în 2025 se vor ridica la 30,9 miliarde de ruble (sau 340 milioane dolari), conform proiectului de buget federal pentru următorii trei ani.

Concurs pentru cei mai buni cartofi prăjiți. Care a fost rețeta câștigătoare
Concurs pentru cei mai buni cartofi prăjiți. Care a fost rețeta câștigătoare

Cartofii prăjiți - tare apreciați peste tot în lume - au fost în centrul unui concurs inedit în Franța.  

Recomandări
Anunț oficial al Ambasadei României în SUA: Românii vor călători fără vize în Statele Unite ”cel mai probabil” din 2025
Anunț oficial al Ambasadei României în SUA: Românii vor călători fără vize în Statele Unite ”cel mai probabil” din 2025

De astăzi, marți, 1 octombrie 2024, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Anunțul a fost făcut chiar de către Ambasada României în Statele Unite.

Marcel Ciolacu: Rusia duce un război hibrid cu România și se va implica în alegerile interne
Marcel Ciolacu: Rusia duce un război hibrid cu România și se va implica în alegerile interne

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, întrebat fiind dacă există şi forţe din afara României care să se implice în alegerile interne, că există un război hibrid al Rusiei, dar precizează că acesta se simte mai puternic în Republica Moldova.

 

Parlamentul se reuneşte în şedinţă pentru numirea membrilor în consiliile de administraţie ale BNR, ASF şi CNA
Parlamentul se reuneşte în şedinţă pentru numirea membrilor în consiliile de administraţie ale BNR, ASF şi CNA

Parlamentul se reuneşte, marţi, începând cu ora 15.00, în şedinţa comună, pentru numirea membrilor din consiliile de administraţie ale BNR, ASF şi CNA.