Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este Jihadul Islamic, grupul palestinian acuzat că s-ar afla în spatele exploziei de la spitalul din Gaza

Jihadul Islamic, un grup militant palestinian aliat al Hamas şi care a luat parte la asaltul din 7 octombrie asupra Israelului, a fost acuzat de armata israeliană că s-ar afla în spatele exploziei de marţi de la spitalul din Gaza.

Israelienii şi palestinienii s-au acuzat reciproc pentru bombardarea spitalului Al Ahli Arab din oraşul Gaza la sfârşitul zilei de 17 octombrie. Israelul a declarat că Jihadul Islamic este responsabil, afirmând că o rachetă lansată probabil eronat de grupare a lovit spitalul. Jihadul Islamic a negat acest lucru, spunând că nu a avut nicio activitate în sau în jurul oraşului Gaza la acea oră.

Înfiinţat la sfârşitul anilor 1970 de Fathi Shiqaqi şi Abdel-Aziz Odeh, Jihadul Islamic a câştigat sprijin în rândul palestinienilor dezamăgiţi de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a lui Yasser Arafat. Shiqaqi a fost asasinat în 1995 în Malta, aparent de către agenţi israelieni.

Gruparea a jurat să distrugă Israelul şi să îl înlocuiască cu un stat islamic care să se întindă pe teritoriul Palestinei de dinainte de Mandatul britanic din 1948, inclusiv în Cisiordania şi Gaza, pe care Israelul le-a capturat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

Beneficiar al finanţării şi know-how-ului iranian, cu un buget estimat de Israel la zeci de milioane de dolari anual, Jihadul Islamic are şi filiale în străinătate, la Beirut şi Damasc, iar desfăşurarea sa în Cisiordania ocupată de Israel, deşi mai limitată decât în Gaza, a crescut recent.

Citește și
război, Israel, Gaza
Israelul, despre masacrul de la spitalul Al Ahli: Dacă trăgeam noi, se forma un crater acolo, dar "pereții sunt intacți”

Jihadul Islamic are a doua cea mai mare reţea armată din Gaza, după cea a grupului militant Hamas, care guvernează enclava. Cifrele actualizate privind forţa Jihadului Islamic sunt greu de obţinut, estimările din 2021 variind de la aproximativ 1.000 la câteva mii de oameni înarmaţi, potrivit World Factbook al CIA. De asemenea, grupul dispune de un arsenal semnificativ de rachete, mortiere şi rachete antitanc. Trebuie precizat că Jihadul Islamic nu divulgă astfel de informaţii.

Spre deosebire de Hamas, Jihadul Islamic nu a participat la alegerile parlamentare palestiniene şi nu pare să aibă ambiţia de a forma un guvern în Gaza sau în Cisiordania.

Jihadul Islamic este desemnat grup terorist de către Israel, Statele Unite şi ţările europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult