Dialog șocant între teroriști Hamas după explozia de la spitalul din Gaza: "A fost Jihadul Islamic. Ce?! Așa zic ai noștri"
Tensiunea a atins cote maxime în Orientul Mijlociu, după ce în curtea unui spital din orașul Gaza a avut loc o explozie puternică, iar organizația teroristă Hamas, a arătat către Israel.
Miercuri, pe numeroase voci, israelienii au prezentat cronologia evenimentelor și au venit cu dovezi video pentru a arăta cum o rachetă lansată de Jihadul Islamic a eșuat.
Practic, în loc să ajungă în Israel, proiectilul a căzut prematur și a provocat un carnagiu. Sunt sute de victime.
Tragedia a dus la anularea unuia dintre punctele esențiale ale vizitei președintelui american în regiune. Biden urma sa ajungă, miercuri seara, la Amman, pentru o întâlnire cu liderii iordanian, egiptean și palestinian.
Imagini amator au surprins momentul în care s-a produs explozia din parcarea spitalului Al-Ahli din centrul Fâșiei Gaza.
Martorii imortalizează haosul declanșat de deflagrație: victime însângerate și mutilate, evacuate pe tărgi, în întuneric, oameni care urlă și ii strigă pe cei dragi. În clădire s-ar fi aflat foarte mulți palestinieni care căutaseră adapost într-un loc pe care îl considerau ocolit de bombardamente.
Reprezentanții Hamas se precipită să anunțe că spitalul a fost lovit de o rachetă israeliană, care - spus islamiștii - ar fi ucis peste 500 de civili.
Dată fiind magnitudinea dezastrului și sensibilitatea extremă a contextului, israelienii anunță verificări minutioase.
După câteva ore, dezmint categoric că poarta responsabilitatea pentru explozia devastatoare. Pentru a convinge, israelienii difuzează hărți, fotografii, imagini video și înregistrări audio între membrii Hamas.
Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului: "La 18:15, Hamas a lansat un baraj de rachete către Israel. La 18:59, alte aproximativ zece rachete au fost trase de Jihadul Islamic dintr-un cimitir. Este și momentul raportat pentru explozia produsă la spitalul Al-Ahli din orasul Gaza".
În unele imagini, cu salva de rachete lansate spre Israel, este pusă în evidență traiectoria frântă a proiectilului care a provocat carnagiul de la spital.
Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului: "Nu există distrugeri structurale, zidurile sunt intacte, nu sunt cratere, toate aceste aspecte indicând că parcarea nu a fost lovită de muniții ale aviatiei israeliene.
Mare parte a propulsorului de rachete este încă vizibilă, dat fiind că probleme de funcționare a curmat scurt traiectoria rachetei".
Joe Biden, președintele SUA: "Sunt profund întristat de explozia produsă aseara la spitalul din Gaza. Bazându-mă pe ce am văzut și aflat, pare să fi fost provocată de cealaltă tabără. Nu, nu de voi".
În sprijinul lor, israelienii coroborează propriile înregistrări cu imagini difuzate întâmplător, în direct, de Al-Jazeera. În momentul catastrofei, postul qatariot transmitea în direct cadre din Gaza. Tot atunci și un post de televiziune israelian difuza imagini din Gaza.
Yonit Levi, jurnalist Channel 12: "Aceasta e cameră Channel 12, situată în kibbutzul Netivot, cu vedere spre Fâșia Gaza. Vedeți timpul marcat sus, e 18:59, și se vede foarte clar ce se întâmplă. Săgeata roșie din stânga urmărește racheta lansată deasupra spitalului, aflat în dreapta. Racheta cade pe spital".
Mai mult, o interceptare telefonică între doi membri Hamas arată surpriza integriștilor.
Dialogul dintre cei doi membri Hamas:
"- Îți zic că e prima oară când văd o asemenea rachetă căzând. A fost Jihadului Islamic.
- Ce??
- Da, așa zic ai noștri, că e de la Jihad.
- Era de-a noastră?
- Așa pare.
- Cine zice asta?
- Au spus ca e șrapnelul tipic rachetelor noastre, nu israeliene.
- Dar nu găseau alt loc în care să dea cu racheta?
- Ce mai contează acum? Au tras din cimitirul din spatele spitalului, mecanismul n-a functionat și racheta a căzut pe spital".
Șefii Hamas nu sunt la fel de buimăciți de evenimente, ci speculează rapid situația.
Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului: "Potrivit informatiilor de care dispunem, Hamas a verificat relatările, a înțeles că a fost vorba de o rachetă defectă a Jihadului Islamic și a decis să lanseze o campanie globală de dezinformare pentru a ascunde ce se întâmplase. Tot în acest scop, Hamas a exagerat și numărul victimelor".
Drept argument suplimentar, israelienii evocă, aducând în sprijin înregistrări, situații similare din trecut când rachete ale teroriștilor au căzut asupra propriilor ciivili.
Dar, la fel ca în trecut, nimeni nu a așteptat argumentele israelienilor, mai ales că presiunea străzii arabe este enormă.
Proteste de amploare în țările arabe
Veștile din Gaza au declanșțat proteste ample, adesea violente, în capitalele statelor majoritar musulmane, de la Aman la Ankara, trecând prin Bagdad, Teheran ori Kuwait City.
Mai mult, Iordania a anulat summitul care ar fi trebuit să aibă loc miercuri, la Amman, cu participarea regelui Abdallah al II-lea, a președintelui egiptean El Sissi, a președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas și a liderului american.
Mahmoud Abbas, președintele Președintele: "Am căzut de acord cu frații noștri din Iordania și Egipt să anulăm summitul planificat astăzi în Amman, alături de președintele Biden. Ceea ce s-a întâmplat azi-noapte e o tragedie uriașă și un masacru oribil care nu poate fi ignorat sau lăsat să treacă fără ca vinovații să fie pedepsiți".
Dincolo de orice retorica, civilii palestinieni sunt prinsi la mijloc intre cinismul Hamas, razbunarea israelienilor si pragmantismul crud al statelor arabe.
Întrebat în mod insistent de ce țara sa nu deschide granița pentru a le permite palestinienilor să iasă din Gaza, șeful diplomației egiptene a spus lucrurilor pe nume, trimitând totodată săgeți și către ipocrizia occidentalilor.
Sameh Shoukry, ministrul egiptean de externe: "Nu înțeleg care ar fi noima de a permite intrarea refugiaților (palestinieni), cu excepția cazului în care intenția este de a inunda cu refugiați o țară (Egiptul) care are deja pe teritoriul său 9 milioane de refugiați. Avem motive să credem că multe țări europene sunt foarte sensibile la aceste implicații și fac tot ce e posibil să nu se ajungă aici. Statele Unite au la rândul lor probleme la frontieră sudică și restricționează intrările. Prin urmare, mă întreb de ce Egiptul ar trebui să permită intrarea a 1-2 milioane de oameni?".
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, israel, explozie, hamas, Fâșia Gaza,
Dată publicare:
18-10-2023 19:38