Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Campionii Franței, descriși ca ”maimuțe cu mingea”. Țara care a văzut ”roșu” după finala CM

”Între amărăciune și rasism, Italia nu a înghițit victoria Franței” - așa titrează publicația Le Monde care semnalează derapaje rasiste atât în presa din peninsulă, cât și în reacțiile italienilor pe social media.

”Italia a văzut roșu după victoria Franței la Cupa Mondială 2018”, scrie Le Monde. Propuneri antifranceze și declarații rasiste s-au înmulțit pe rețelele de socializare, mai ales că Italia nu s-a calificat la acest turneu final.

În fruntea lor s-a aflat chiar ministrul de interne, Matteo Salvini, care a publicat pe Twitter un mesaj cu echipa de atletism a Italiei, câștigătoare de aur la 4x400: ” Iată-i pe adevărații campioni de azi. Vinul italian e mai bun ca cel francez, la fel si cinema-ul și muzica. Și Sardinia e mai frumoasă decât Corsica.”

Suparată că Muzeul Luvru a publicat pe Twitter o poză a Mona Lisei în tricoul naționei franceze, după victorie, o italiancă a reacționat pe Twitter: ”Mona Lisa este opera lui Leonardo da Vinci. Născută în Italia, din mâinile unui italian. Așa a fost și așa va rămâne.” Replica Muzeului Luvru a venit imediat: ”Ca informație, Gioconda a fost vândută de Leonardo regelui Franței”.

Comentariile a numeroși italieni pe rețelele de socializare au stârnit indignare: ”Africa a câștigat de fapt Cupa Mondială”. Jucătorii de culoare din naționala Franței au fost numiți ”maimuțe cu mingea” sau ”campioni de lumea a treia”. Reacțiile rasiste ale microbiștilor italieni au fost semnalate și de una dintre cele mai mari publicații italiene - La Repubblica.

Derapaje au fost și în rândul politicienilor. Ernesto Sica, consilier al unui partid de extremă dreapta, a scris pe Facebook: ”Pentru prima dată o echipă africană a câștigat Cupa Mondială la fotbal”. Mesajul său a fost șters ulterior. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult