Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Boris Pistorius cere dezbatere publică pentru desfășurarea rachetelor americane în Germania. „O nouă situaţie ameninţătoare”

Desfășurarea armelor americane pe teritoriul Germaniei ar trebui să fie supusă unei dezbateri publice, consideră ministrul Apărării, Boris Pistorius.

„Dezbaterea este importantă pentru ca noi ca societate să putem, după ce cântărim toate argumentele, să ajungem la o poziţie pe care o putem accepta", a declarat politicianul social-democrat pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Agerpres.

„Trebuie ca această dezbatere publică să transmită clar cât de gravă este situaţia: pe de o parte, ne confruntăm cu o nouă situaţie ameninţătoare în Europa din cauza poziţiei agresive a Rusiei şi, pe de alta, avem un deficit în termeni de capabilitate pe care îl putem acoperi pe termen scurt numai cu ajutorul aliaţilor noştri americani până când vom dezvolta aceste arme noi înşine", a completat Pistorius.

În timpul summitului NATO de la Washington, guvernele american şi german au anunţat că, din 2026, SUA intenţionează să desfăşoare din nou arme cu rază medie de acţiune cu focoase convenţionale în Germania, cu rază mare de acțiune.

Printre acestea ar urma să se ajungă rachete de croazieră Tomahawk cu o rază de acţiune de până la 2.500 km, rachete SM-6 şi noile arme hipersonice.

Citește și
sisteme de rachete Patriot la capul Midia
Germania nu va oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. Ministrul Apărării: „Le revine acum altor parteneri să furnizeze sisteme”

Pistorius s-a confruntat cu critici chiar în propriul partid pentru poziţia sa. De exemplu, liderul grupului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich, a avertizat în privinţa riscului de escaladare militară.

Membrul social-democrat al Bundestagului, Ralf Stegner, s-a pronunţat şi el împotriva unei astfel de decizii.

Membrii de stânga ai SPD au cerut ca baza partidului să fie implicată în discutarea chestiunii.

Ministrul apărării a declarat pentru FAZ că datoria sa este să protejeze populaţia de pericole externe.

„Şi am apărat această poziţie de multe ori în public de la anunţarea acestui plan la summitul NATO de la Washington şi am primit mult sprijin", a spus Pistorius.

„Bineînţeles, trebuie să discutăm în spatele uşilor închise şi în cadrul grupului parlamentar", a mai afirmat el. Totuşi, ministrul apărării a spus că o eventuală decizie în acest sens nu se confruntă cu „o opoziţie puternică în cadrul SPD"

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult