Apar noi dovezi despre abuzurile regimului al-Assad. Mii de sirieni au luat cu asalt „Abatorul” din Damasc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Unele capitale pregătesc chiar un program de repatriere ordonată și de deportare în Siria. Între timp, apar noi dovezi despre abuzurile regimului al-Assad.
Acesta este drumul către infama închisoare Sednaya din Damasc. În temnița botezată sugestiv Abatorul erau aduși până de curând opozanții regimului Assad. În beciurile de aici, mii dintre detinuți au fost torturați ori supuși unor execuții sumare.
După căderea tiraniei Assad, mii de sirieni au venit într-un suflet aici, în speranța că ai lor mai trăiesc în secțiunea secretă subterană.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Se pare că ar fi găsit o cale de acces. Se trag focuri de armă de bucurie. Oamenii dau năvală. Oamenii răscolesc documente, hârtii, caută nume, îi caută pe cei dragi”.
Firas al-Halabi, fost deținut în închisoarea militară Saydnaya: „N-am crezut că mai trăim ziua asta. Credeam că vom fi executați toți, unul câte unu. Prin 2019, executau cu sutele în fiecare zi. Auzeam cum le strigau numele, le auzeam gemetele când îi târau”.
Influența rusă se evaporă în Orientul MijlociuKatie Polglase, corespondent CNN: „Preluarea puterii a fost înfăptuită de grupuri cu ideologii diferite. Inca nu stim daca s-au coordonat si cum. Analiza a peste 100 de înregistrări video ne-a arătat ca a fost un asalt multiplu, al unor grupuri care au venit spre Damasc din diferite direcții. Întrebarea care se pune acum este daca aceste grupuri pot colabora, dacă se pot înțelege?”.
Israelul și-a luat deja măsuri de siguranță, efectuând sute de raiduri asupra bazelor militare ale fostului regim sirian. Israelienii vizează și depozite de muniții, rachete și arme chimice, pentru că nu vor ca aceste arme să ajungă în mâinile grupurilor extremiste.
Între timp, presa internațională scrie despre averea imensa, de aproximativ doua miliarde de dolari potrivit unor surse, a lui Bashar Al Assad. Ar fi vorba de numeroase conturi și companii în paradisuri fiscale, dar și de proprietăți imobiliare pe tot globul.
Numai la Moscova, unde a primit azil politic, familia Aasad ar deține 20 de apartamente într-un complex rezidențial de lux.
Rușii, în schimb, privesc alarmați și neputincioși cum se evaporă influența lor în Orientul Mijlociu. Nu știu dacă își pot salva cele două baze militare din Siria de furia rebelilor, în condițiile în care aviația rusă a jucat un rol major în războiul crâncen purtat de Bashar al-Assad împotriva propriului popor.