Au apărut noi dovezi despre crimele regimului Assad. „Am găsit deținuți stropiți cu înălbitor. Erau femei cu copii înăuntru”
În Siria, bucuria căderii regimului Assad s-a mai domolit în ultimele ore. Oamenii încep să își dea seama că au mult de lucru la reconstrucția țării, dar și la vindecarea rănilor provocate de 13 ani de război civil.
În timp ce Occidentul așteaptă să vadă cum se vor purta noii conducători de la Damasc, Israelul a lansat o amplă campanie de bombardament asupra bazelor siriene, pentru neutralizarea armelor chimice și a altor echipamente considerate un pericol pentru Tel Aviv. Pe de altă parte, apar noi dovezi despre crimele regimului Assad.
Sute de oameni s-au adunat la închisoarea Sednaya din Damasc să afle vești despre rudele lor. Potrivit unor zvonuri, undeva în beciurile închisorii sunt mii de oameni.
Baddar al-Ahmad, tatăl unui deținut: „Unde i-au ascuns pe prizonieri? Ofițerii și soldații au scăpat, dar unde i-au dus pe prizonieri?”
Ghazwan Hussein, ruda unor deținuți: „Sunt aproximativ 30.000 în interiorul închisorii și doar 200 au fost eliberați.”
Oamenii spun că cei aflați în așa-numita secțiune roșie a închisorii nu mai au oxigen, pentru că paznicii au oprit sistemul de ventilație înainte să fugă. Acolo unde au reușit să ajungă, eliberatorii au găsit scene teribile.
Ghazwan Hussein, ruda unor deținuți: „Am intrat și am găsit containere, arzătoare, prese, zdrobitoare, fier. Am găsit deținuți stropiți cu înălbitor, i-au ars cu înălbitor. Erau femei cu copiii lor înăuntru.”
Foștii paznici ai închisorii sunt acum căutați, ca să dea socoteală.
Loay al-Shambari, ruda unor deținuți:„Slavă Domnului, acum avem numele lor din aceste documente și, cu voia lui Dumnezeu, vor fi trași la răspundere chiar înaintea tiranului Bashar al-Assad.”
Deși nu s-au înregistrat tulburări majore după fuga lui Assad, atmosfera e încă tensionată în Damasc.
Adam Abdelmoula, coordonatorul umanitar al ONU în Siria: „HTS (Hayat Tahrir al-Sham) și aliații săi au eliberat toți prizonierii – politici și nepolitici – unele elemente criminale s-au angajat în acte de vandalism, furt, jaf și altele asemenea. Acest lucru a dus la o situație în care populația era terorizată. Oamenii au rămas mai mult în case.”
Abu Mohammed Al-Golani conduce principala grupare rebelă și e unul dintre cei care ar putea prelua controlul țării. A fost asociat în trecut cu Al Qaida și organizația Stat Islamic și chiar a petrecut 5 ani în închisori americane din Irak. Ulterior a început să-și contureze imaginea unui conducător moderat, adoptând stilul vestimentar occidental și transmițând îndemnuri la calm. Apoi a găsit un aliat în liderul turc Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „O eră întunecată s-a încheiat în Siria, o eră luminoasă a început. Turcia nu va tolera apariția unor noi focare teroriste dincolo de granițele sale.”
Vestul e încă sceptic în legătură cu noua putere din Siria, deși Scholz și Macron au anunțat că sunt gata, în anumite condiții, să coopereze. Pe de altă parte, Israelul își ia măsuri de siguranță.
Tia Goldenberg, The Associated Press: „Cu Siria în haos, Israelul a lovit ținte din țară, inclusiv depozite de arme chimice și rachete cu rază lungă de acțiune. Israelul susține că acest lucru este menit să împiedice ca armele să ajungă în mâinile militanților.”
Ieri, liderii rebeli s-au întâlnit cu premierul țării, pe care l-au lăsat, pentru moment, în funcție, ca să gestioneze pe cât posibil aparatul administrativ și transferul de putere.
Pe acest fundal, sute de refugiați sirieni din Turcia au început să se adune la graniță, cu gândul să se întoarcă acasă.
Mohammed el Mubuhar, refugiat sirian din Damasc: „Familia mea este acolo (în Siria). O să-i văd, o să-i întâlnesc. Suntem foarte fericiți că Assad a plecat. Nu mai există tortură.”
Mohammed Jesri, refugiat sirian din Alep: „Ne vom întoarce și vom încerca să găsim de lucru. Casa noastră a fost distrusă în război. Când lucram aici (în Turcia), nu aveam pe nimeni, rudele mele sunt în Siria.”
În acest timp, fostul lider sirian Bashar al-Assad, în vârstă de 59 de ani, s-a instalat la Moscova, cu soția și cei trei copii. Rusia le-a acordat azil invocând motive umanitare.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin: „Evident, decizii precum acordarea azilului sunt de resortul președintelui (Putin). A fost decizia sa.”
James Jeffrey, Departamentul de Stat, Reprezentant Special pentru Angajarea Siriei: „(Căderea regimului) e o veste bună pentru poporul sirian și pentru întreaga regiune. E o veste rea pentru Rusia și Iran, deci e de bine pentru tot restul lumii.”
Rușii sunt foarte îngrijorați pentru bazele lor militare din Siria. E vorba de o amplă bază aeriană la Hmeimim, în provincia Latakia, și de baza navală de pe țărmul Mediteranei. Cea din urmă este singurul centru de reparații și de realimentare din Marea Mediterană.