Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reguli stricte pentru folosirea Inteligenței Artificiale în Uniunea Europeană. Cine și cum va avea voie să o folosească

Your browser doesn't support HTML5 video.

A intrat în vigoare legea care stabilește cum va putea fi folosită Inteligența Artificială în statele Uniunii Europene.  

Atât companiile, cât și cetățenii care manipulează sau denaturează realitatea prin difuzarea unor imagini false ce par reale vor fi aspru sancționați. Iar toate informațiile, textele sau imaginile generate de Inteligența Artificială trebuie să fie clar etichetate.

Toate sunetele, imaginile și textele generate de Inteligența Artificială vor putea fi folosite în toate statele din Uniunea Europeană doar dacă sunt clar identificate ca fiind generate artificial. Interzisă va fi folosirea Inteligenței Artificiale și pentru recunoașterea emoțiilor, de pildă, la locul de muncă ori în școli.

Tânără: ”O foloseam la facultate și recunosc că am făcut puțin din disertație pentru ea. Să mai îmi spună cum să îmi dea anumite exemple de anumite mail-uri profesionale sau anumite teme”.

Tânăr: ”La locul de muncă o folosesc și unde am ocazia. În fiecare zi folosim astea și e important să o avem. Pentru că asta ne dezvoltă. Dar cu limite”.

Citește și
inteligența artificială
Legea europeană care vizează inteligența artificială a intrat în vigoare. Amenzi mari pentru cine nu respectă regulile

Doar autoritățile vor putea folosi sisteme biometrice, cum ar fi camerele cu recunoaștere facială din spațiile publice, pentru căutarea unei persoane dispărute sau prevenirea unui atac terorist.

România are un an pentru a-și pregăti oamenii să folosească AI 

Răzvan Pistolea, CEO AICeption, specialist IT: „Sistemele din domeniu de sănătate, de educație sau chiar infrastructură, gaze, apă, în momentul în care vor avea sisteme de AI vor trebui să respecte niște reguli foarte, foarte stricte. Pe scurt, trebuie să demonstrezi că sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, trebuie să ai tot felul de măsuri, de management al riscului, trebuie să faci auditul întregului sistem”.

Fiecare stat are la dispoziție un an pentru a-și pregăti oameni care să poată aplica această legislație și care vor verifica ulterior dacă legea este respectată.

Ioan Istrate, expert Inteligența Artificială: ”Practic, vorbim de încadrarea AI pe mai multe nivele de risc. Vorbim de un risc minimal, sisteme de AI pe care poate le folosim și acum, pe mail poate, filtre, spam sau recomandări care apar pe anumite rețele de socializare sau de streaming. Un risc de transparență, de exemplu chatbot”.

Firmele care folosesc Inteligența Artificială și nu respectă aceste reguli pot plăti amenzi de până la 7% din cifra de afaceri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult