Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Salariul minim pe economie va depăși 4.000 de lei brut în 2025. Patronii anunță scumpiri, concedieri sau tăieri de investiții

Your browser doesn't support HTML5 video.

De anul viitor, salariul minim pe economie va depăși pragul de 4.000 de lei brut. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, oamenii vor primi în plus 200 de lei.

De partea cealaltă, reprezentanții mediului de afaceri spun că au suportat cu greu creșterile repetate din ultima perioadă şi că noile majorări se vor vedea în prețul final al produselor. La nivel european, rămânem printre țările cu cele mai mici lefuri.

Salariul minim pe economie ar putea urca de la 3.700 de lei brut, cât este în prezent, la 4.050 de lei brut de la 1 ianuarie, anul viitor.

Creșterea de 9 procente ar fi de aproximativ 200 de lei, iar angajații ar primi în mână în jur de 2.500 de lei.

Noua valoare, spun responsabilii, respectă directiva europeană care prevede că salariul minim să fie între 47 şi 52% din câştigul mediu brut la nivel naţional. Recomandările europene ţin cont de inflație, dar și de productivitatea muncii. 

La noi, Comisia de Prognoză a estimat un salariu mediu brut de 8.597 lei pentru anul viitor, adică peste 1.700 de euro.

De majorarea salariului de bază minim brut vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați, estimează Ministerul Muncii.

Salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creştere din cadrul Uniunii Europene, de la un nivel foarte scăzut, de 142 de euro, în 2010, la 744 de euro, astăzi, arata datele unei analize recente.

De precizat că Știrile ProTV a atras atenția săptămâna trecută că premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit fără vreun motiv logic, altul decât că a vrut el să fie cel care anunță această majorare cu majorarea minimului, în condițiile în care există o lege în acest sens, care a trecut deja de Senat. În lege se prevede clar mecanismul de majorare care, spre diferență de creșterile de până acum, nu va mai fi „din pix”, ci efectiv pe litera legii. 

Reamintim că majorarea salariului minim brut este plătită de către patroni, în mod direct pentru angajații din piața concurențială și indirect tot de ei dacă este vorba despre numărul foarte mic de bugetari care sunt încadrați pe „minim” pentru că bugetarii sunt plătiți din banii produși de mediul privat. Majorarea salariului minim este o sursă de venit pentru Guvern, care va încasa la buget aceleași taxe dar pe venituri mai mari. 

În cazul de față, cabinetul Ciolacu se așteaptă să încaseze în plus la buget din această majorare aproape 3 miliarde de lei în următorii patru ani, după cum se poate vedeam și mai jos, în proiectul depus de Ministerul Muncii. 

Economiștii spun că o creștere rapidă va duce la dezechilibre economice, și riscuri pentru angajații din agricultură, industria textilă, comerț, activități de poștă și de curierat, sectoare unde ar putea fi anunțate concedieri sau investiții mai mici.

La nivel european, rămânem printre țările cu cele mai mici salarii. În iulie 2024, salariile minime în țările UE variau de la 477 de euro pe lună în Bulgaria la peste 1.500 de euro, în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Belgia, Germania și Franța.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult