Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.

Potrivit datelor oficiale, citate de BBC, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,3% în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu anul precedent.

Acest lucru a depășit așteptările conform cărora a doua cea mai mare economie a lumii ar putea înregistra o încetinire a creșterii la 4,6% în primul trimestru.

Luna trecută, Beijingul a stabilit un obiectiv ambițios de creștere anuală pentru a doua cea mai mare economie a lumii, de "aproximativ 5%".

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) au arătat, de asemenea, că în primul trimestru creșterea vânzărilor cu amănuntul, un indicator cheie al încrederii consumatorilor chinezi, a scăzut la 3,1%.

Citește și
china
Deflație în China: micul dejun costă 40 de cenţi. Care sunt amenințările pentru a doua economie a lumii

"Nu poți fabrica creștere la nesfârșit, așa că trebuie neapărat să vedem gospodăriile intrând în joc dacă China vrea să atingă acel obiectiv de creștere de aproximativ 5%", a declarat Harry Murphy Cruise de la Moody's Analytics pentru BBC.

În aceeași perioadă, investițiile imobiliare au scăzut cu 9,5%, evidențiind provocările cu care se confruntă firmele imobiliare din China.

Cifrele au venit în condițiile în care China continuă să se lupte cu o criză continuă a pieței imobiliare. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), acest sector reprezintă aproximativ 20% din economie.

Cele mai recente date au arătat, de asemenea, că prețurile locuințelor noi au scăzut în martie în cel mai rapid ritm din ultimii opt ani.

Criza din industria imobiliară a fost evidențiată în ianuarie, când un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea gigantului imobiliar Evergrande.

Dezvoltatorii rivali Country Garden și Shimao au fost, de asemenea, loviți de o cerere de lichidare în oraș.

Săptămâna trecută, agenția de rating de credit Fitch și-a redus perspectiva pentru China, citând riscurile tot mai mari pentru finanțele țării, care se confruntă cu provocări economice.

La reuniunea anuală a liderilor chinezi din martie, oficialii au declarat că economia a crescut cu 5,2% în 2023.

Timp de decenii, economia chineză s-a extins într-un ritm uimitor, cifrele oficiale estimând că PIB-ul său a crescut în medie cu aproape 10% pe an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult