Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și cum o putem trata

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu produce simptome multă vreme, dar boala evoluează. Vorbim despre hipertensiune. Tensiunea arterială crește încet și sigur.

Creierul se adaptează și nu apar simtome neplăcute. Din acest motiv, cei mai mulți oameni își descoperă hiper-tensiunea după foarte mult timp. În lipsa tratamentului, pot apărea distrugeri ale organelor.

Fără niciun simptom, așa crește tensiunea arterială.

Prof. univ. dr: Elisabeta Bădilă Medic, primar cardiolog: „Nu mai apare durerea acută de cap, nu mai apar tulburări de vedere, de auz. Vorbesc de o persoană la care tensiunea crește încep și sigur”.

Inima e un organ, care funcționează că o pompă. Ce înseamnă hipertensiune? Înseamnă că valorile presiunii sunt mari. Ca să poată să învingă această presiune crescută, își îngoașă pereții. Pereții nu mai sunt atât de elastici, ci rigizi.

Citește și
armata iran, nava iran
Iranul prezintă două sisteme de apărare antiaeriană, în plină tensiune în Orientul Mijlociu

Adaptarea inimii la hipertensiune înseamnă insuficiență cardiacă.

Hipertensiunea lovește direct rinichii. Aceste organe vitale nu își fac treaba? Se acumulează în organism sodiu și potasiu. Ambele minerale acționează direct asupra sistemului circulator.

Conf. dr: Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Hipertensiunea depinde mai mult de capacitatea rinichiului de a se juca, în sensul de a elimina, ori de a reține sarea în organism. Decât de o afecțiune a inimii. Mai degrabă inima se îmbolnăvește pentru că este presiune arterială crescută. Și rinichiul e un organ, care intervine în producerea hipertesiunii arteriale”. Inima suferă? Determină o afectare a rinichiului și invers. Rinichiul suferă, declașează boli ale inimii.

Conf. dr: Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Primul lucru, să-și măsoare presiunea arterială. O dată pe an încă de la vârata de 20 de ani, nu înseamnă că trebuie să ajungi 50 să te doară în piept, și atunci îți măsori tensiunea.”

Hipertensiunea se tratează cu medicamente, cu mișcare și cu mâncare cu puțină sare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult