Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oboseala, un simptom pentru problemele cardiace și cele ale aparatului respirator. Avertismentul medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oboseală tot timpul. Este un simptom principal care privește atât aparatul respirator, cât și inima. Orice suferință se simte în două sensuri. Explicaţiile, în Doctor de bine.    

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Ventriculul stâng este pompa inimii, care va trimite sângele oxigenat, adus prin atriul stâng, de la plămân cu mult oxigen - prin aortă, care e conductul principal al organismului, duce sângele oxigenat în tot organismul”.

După ce furnizează oxigen fiecărei celule, sângele este readus la inimă prin cele două vene principale ale organismului. Ajunge în camera din inimă numită atriul drept, iar de aici, din nou, în plămâni. Este ciclul vieții.

O infecție respiratorie severă afectează și inima și apare oboseala. În timpul unei infecții, alveolele pulmonare prin care respirăm ajung să fie pline cu lichid. Nu mai funcționează. Tot ce nu mai este biologic funcțional, spun legile naturii, se distruge.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie plămân: „Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile - așa se întâmpla și când te tai pe piele”.

Citește și
Teodor, pacient cu transplant
Reacția unui medic când pacientul său l-a întrebat dacă trebuie să se pensioneze după transplantul de inimă

De fapt, suferințele plămânilor sunt resimțite imediat de inimă. Și invers. Suferințele inimii sunt resimțite de plămâni. Pentru că e afectată circulația pulmonară.

Oboseala este simptomul principal care arată că inima nu poate oferi volumul de sânge oxigenat necesar.

Una din cauzele principale - așa numitele „artere coronare blocate”. Sunt artere care fac o coroană în exteriorul inimii. Așa pare infarctul de miocard.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Ventriculul stâng, pompa inimii, trebuie să depășească presiuni de peste 100 coloană de mercur. Dacă facem infarct partea sângă e afectată și lucrul acesta duce în timp la regurgitrare mitrală. Sunt efecte în lanț”.

Infarctul tratat cu succes. Efectele în lanț arată că o valvă din inimă numită valvă mitrală nu își mai face treaba. Se repară endovascular.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Sunt niște clipuri prin vena femurală. Se bagă niște catetere. Avem două foițe ale valvei mitrale care nu se prind. I le prindem din exterior, ca niște cârlige, fără să oprim inima. Orificiul unde nu se închide îl vom sutura”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult