Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care băuturile energizante sunt mai nocive pentru adolescenți și copii, decât pentru adulți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Băuturile energizante au efecte mai mari, cu cât vârsta consumatorului e mai mică. În cazul copiilor și adolescenților, pot avea afecta ritmul cardiac. Iată precauțiile.

Aminoacizi, care produc energie artificial – conțin băuturile energizante. Dau dependență. Iată de ce:

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI/toxicologie, Spitalul de urgență Floreasca: ”Conțin aminoacizi precursori pentru excitatorii neuronali din creier, acest lucru va duce la accelerarea artificială a activității cerebrale, poate aparea agitație. Crește standardul pe care organismul este obișnuit să îl primească, se obișnuiește cu un standard și vrea mai mult pentru a obține efectul respectiv.”

Aceasta este dependența.

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, toxicologie, spitalul Grigore Alexandrescu: ”Datorită efectului psihoactiv al băuturii enegizante, cei mai mulți consumatori apreciază că pot consume mai mult alcool decât ar putea sa consume în mod obișnuit.”

Citește și
tigara vape
Copii de 12 ani au ajuns dependenți de energizante și țigări electronice. Parlamentarii vor să le interzică accesul

Cu cât vârsta consumatorului e mai mică, cu atât efectele sunt mai importante. De aceea, atenționările sunt în special pentru adolescenți.

Inima bate prea repede. Apare hipertensiunea.

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, spitalul Grigore Alexandrescu: ”S-au demonstrat efecte cardiovasculare foarte importante - tahicardia, hipertensiunea, dilatație de coronare. S-a demonstrat dilatarea arterelor coronare cardiace cu consecințe majore- tulburări de ritm.”

Aici vedem arterele cononare. Sunt cele care irigă chiar inima.

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI/toxicologie, Spitalul de urgență Floreasca: ”Poate fi nevoie de intervenție medicamentoasă pentru a regla activitatea inimii, de asemenea hipertensiunea. Am avut oameni cu pusee de tensiune mari, după ce au consumat aceste substanțe.”

Daca băuturile energizante sunt consumate accidental de către un copil mic, mergeți de urgență la spital.

Copilul are nevoie de reechilibrare hidro-electrolitică și de monitorizare cardiacă 8-12 ore.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult