Care este cel mai ușor mod de a produce serotonină, substanța care reglează starea de bine
Your browser doesn't support HTML5 video.
Intestinul poate crește eliberarea de serotonină pentru a accelera digestia. Serotonina joacă, de asemenea, un rol în reducerea poftei de mâncare în timp ce mâncați. Explicăm.
Mesaje între doi neuroni, asta face serotonina. Mesajele chimice spun organismului cum să lucreze. Serotonina are niveluri normale. Vă simțiți concentrat, stabil emoțional, calm. Ne explică medicul neurolog Ovidiu Tudor.
Dr. Ovidiu Tudor, medic specialist neurolog: „Am un răspuns adaptativ mult mai bun la stresul care mă înconjoară. Dacă nu am serotonină, deci deficit, probleme emoționale pe zona de concentrare, pe zona de memorie, prag scăzut de rezistență la stres, efort intelectual”.
10% din serotonină e produsă de creier. Acești 10% trebuie folosiți eficient, chiar de creier.
Andreea Groza: „Zece minute de expunere la soare, fără cremă de protecție solară. Nu în mijlocul zilei, dacă nu aveți suficient pigment. Toate rețelele de informație din organismul uman au nevoie de lumină”.
90% din serotonină o produce intestinul. Serotonina este obținută din aminoacidul esențial, numit triptofan. Nu poate fi produs de organism, așadar se ia din hrană, din proteine. Serotonina joacă un rol în reducerea poftei de mâncare în timp ce mănâncați.
Dr. Tudor Ovidiu, medic specialist neurolog: „Triptofanul e important în producerea serotoninei și serotonina are rol important în producerea melatoninei, cele două au rol important în reglarea somnului”.
Alimentele bogate în aminoacidul numit triptofan, în special carnea de curcan, nu cresc nivelul serotoninei de la sânge. Este un proces mult mai complicat. Organismul are nevoie de glucide pentru a elibera hormonul insulină. Insulina este obligatorie pentru a prelua proteinele din hrană. Expunerea la lumină, mișcarea și hrana cu proteine complete vă ajută să vă simțiți bine, stabil, de fapt.