Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Balonare și mărire în volum a abdomenului. De ce nu este bine să consumăm sucuri dulci, pline de zahăr

Your browser doesn't support HTML5 video.

Imediat după ce mânăncăm, burtica devine asemenea unui balon. Unde greșim? Bacteriile din intestin sunt deranjate când apare balonarea. Deranjate zilnic înseamnă inflamație și ficat gras.

Mulți credem că vom câștiga timp dacă mâncăm rapid un covrig, în loc să stăm la masă. Așa ajungem să ronțăim toată ziua o bomboană, niste stiksuri stând comod, pe scaun la serviciu. Însă, aceste obiceiuri ne inflamează organismul. Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul clinic Fundeni: „E de ajuns să îti dai seama că te balonezi imediat după ce mănânci, îti dai seama că ceva s-a întâmplat acolo. Se asociază și colonul iritabil.

Colonul itritabil deranjează cel mai mult, fie balonarea care apare din cauza acestei microbiote, care e afectată”.

Tot organismul, dar și bacteriile din intestine vor trei mese pe zi, spațiate în timp. Între ele, apă. Nu știu ce să facă, dacă sunt bombardate cu mâncare. Nu le plac nici sucurile dulci, pline de zahăr.

După masă, totul pică greu? Ne gândim că ne salvează medicamentele anti-acid, care produc bacteriile rele în intestine, și produc, din nou, inflamație, ne spun medicii.

Citește și
ciocolata
Există o legătură între alimente și atracția sexuală. Explicații la Doctor de bine

Inflamația activează celule periculoase, așa-numitele celule stelate ale ficatului. Nu lasă tocmai ficatul, adică principala uzină de energie a organismului, să producă energie, acesta e ficatul gras.

Înseamnă haos în complicatul comportament alimentar.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul clinic Fundeni: „Până la a ne speria că nu facem ce nu trebuie, trebuie să înțelegem că jumate de oră activitate fizică pe zi, manâncat regulat și divers, și nu în cantitate mare, asta trebuie să fac, și să iți facă plăcere.

Nu mănânci pe jumătate de masă, în timp ce înveți, faci programări, duci copilul la meditații”.

Creierul controlează comportamentul alimentar. Avem neuroni, care stimulează pofta de mâncare și neuroni, care o opresc.

Hormonii produși de stomac, pancreas, intestin ori țesutul gras, trimit și ei semnale, permanent, către creier.

Avem așadar în organism un sistem perfect de informații pe care îl putem distruge, însă fără mișcare și cu prea multe doze de mâncare pe zi.

O doză poate fi un covrig, de exemplu sau un suc dulce băut dintr-odată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult