Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tiroidita autoimună este o boală extrem de frecventă în România. Ce se întâmplă dacă nu o ținem sub control

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tiroidita autoimună este o boală extrem de frecventă în România. Neţinută în control determină ficat gras. Facem imediat legăturile metabolice la ce se întâmplă,doctore?

Tiroidita autoimună afectează în principal sexul feminin. Nu dă simptome multă vreme. Puteţi afla de boală după ce, la analizele uzuale, constatați valori mari ale enzimelor din ficat.

Steatoza hepatică înseamnă ficat gras. Între celulele hepatice se dezvoltă celule de grăsime. Masa grasă apare din cauza consumului de alcool, a mâncării în catităti mari. Ori pentru că tiroida e bolnavă. De asemenea, boala e asociată cu diabetul.

Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Pot face hepatite cronice şi ulterior criză hepatică, ficatul are puterea asta regeneativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp, boala hepatică e reversibilă„.

La timp înseamnă să luaţi măsurile corecte- alcool redus dramatic, mâncare mai puţină, tiroida tratată - când boala e la stadiul de ficat gras. Şi nu evoluează spre hepatită cronică ori, ultima fază, ciroză hepatică. Această boalp înseamnă că nu mai există celule normale în ficat. Ce legătură este între suferinţa tiroidei şi ficat?

Citește și
csid
Ce se întâmplă, doctore? Emisiunea integrală din 16 mai 2021

Antonela Burlacu, Medic prrimar endocrinolog: ”Când hormonii tiroidieni sunt foarte mulţi ficatul suferă, acele transaminase sunt crescute când boala nu e avansată şi deloc tratată, ficatul se măreşte”. Şi în tiroidită autoimună, dar şi în hipotiroidie găsim acesi situaţie: Antonela Burlacu, Medic primar endocrinolog: ”La polul opus şi în hipotiroidita netratată poate să fie asociată cu aceste creşteri ale enzimelor. Sunt pacienți care ajung la noi pentru că au aceste transaminaze foarte crescute. Dar ele nu sunt crecute pentru că ficatu are o problemă pentru că rata metabolism e foarte scazută”.

Vestea bună este că, odată ce tiroida se tratează, ficatul îşi revine. Analizele pentru glanda tiroidă de numesc TSH. Şi free T 4.

TGO şi TGP sunt analizele uzuale care arată o suferinţă a ficatului. Celulele ficatului se sparg şi, din ele, curg în sânge, în cantitate mare şi anormală, enzimele conţinute. În acest moment, vedeţi modificări în testele uzuale. Analizele TGO şi TGP ar trebui făcute din 6 în 6 luni de către un adult.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult