Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primele semne ale cancerului de piele. Cum poate fi depistat la timp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pielea este primul organ agresat de mediul înconjurător. Agresiunea se poate transforma într-o explozie.

În interiorul pielii, o formațiune periculoasă arată la propriu ca o explozie. Una pe care o putem împiedica extrem de simplu.

Nicio leziune periculoasă nu apare peste noapte, ci cu modificări care pot fi ușor identificate, diagnosticate și tratate.

Pielea de pe suprafața nasului și a urechilor are, constituțional, risc oncologic crescut. Adică aici e mai probabil să apară cancer de piele. În cazul fumătorilor, buzele sunt mai predispuse la formațiuni maligne.

Persoanele cu pielea foarte albă sunt, tot constituțional, predispuse la cancer de piele.

Citește și
csid
Cum poate să ducă consumul zilnic de alcool la ciroză și diabet. Sfatul medicilor

Aveți pielea deschisă – mergeți o data la 6 luni la dermatolog, pentru verificare. Aveți mai mult pigment în piele, mergeți o dată pe an la dermatolog. Pentru control.

Cancerele apar cu modificări pre-canceroase. Odată extirpate, boala nu se mai dezvoltă. Pot fi optim tratate și când se află în situ, adică în stadiul zero.

Dr. Lucian Russu, medic primar dematolog: „În situ - cuvântul pe care noi vrem să îl auzim de la anatomo patolog, înseamnă că el se referă la acest gen de cancer de melanoma, situat doar în acest țesut- el nu a început să trimită celule – de asta ne e frica, de metataze. Dacă noi dăm înapoi din calea prevenției, nota de plată ulterioară va fi enormă.” Pentru că o formațiune periculoasă poate fi descoperita la timp doar prin control regulat la medicul specialist.

Dr. Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: „Ce trebuie subliniat este că această așteptare nu duce decât la o situație mai gravă, indiferent cu ce - cu o aluniță, cu o julituria la buză, cu nu știu ce pe nas, cu o bubiță pe frunte. Par nimicuri, dar faptul că nu trece arată că acolo e atltceva”.

Există 3 tipuri principale de cancer de piele. Unele arată ca mici formațiuni translucide, altele - arată ca o pată pigmentară banală. Altele - arată că o aluniță. Cea mai gravă formă de cancer cutanat se numește melanom. Este agresiv, adică produce metastaze repede. Pe piele, arată că o aluniță nevinovată.

Dr. Lucian Russu, medic primar dematolog: „Ce vedm aici, forma neregulată pe care o vedeți. Apoi vedem culorile deosebite, ce vedem important este concetrarea de celule, de pigment. El arată ca o explozie”.

Niciun cancer de piele nu e depistat prea târziu, dacă veniți la control o dată la 6 luni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult