Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina a început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. „Suntem încrezători”

Uniunea Europeană (UE) a lansat în mod oficial marţi, la Luxemburg, negocieri de aderare cu Ucraina, o etapă catalogată drept ”istorică”, atât la Bruxelles, cât şi la Kiev, relatează AFP.  

„O Ucraină puternică nu este posibilă fără UE, iar o UE puternică nu mai este posibilă fără Ucraina”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal în deschiderea negocierilor.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a salutat un „moment istoric”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a zgârcit în superlative pentru a saluta deschiderea acestor negocieri aşteptate cu nerăbdare de către Kiev, la peste doi ani de la începutul invaziei ruse.

„Negocierile de aderare pe care le deschidem azi (marţi), vor fi riguroase şi exigente”, a declarat, la rândul său, ministrul belgian de Externe Hadja Lahbib, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, din care fac parte statele membre.

Citește și
ue ucraina
Ungaria susţine că Ucraina este departe de a îndeplini criteriile de aderare la UE. „E dificil de spus în ce stadiu se află”

„Cu hotărâre şi angajament, suntem încrezători în capcitatea voastră de a ajunge la o încheiere pozitivă”, a adăugat ea.

Preşedinta Comkisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a salutat şi ea această ”veste bună”.

Numai Ungaria şi-a manifestat blamul.

Budapesta a amintit marţi la Luxemburg că Ucraina este încă ”foarte departe” de îndeplinirea tuturor criteriilor pentru a se alătura celor 27, potrivit ministrului ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult