Ungaria susţine că Ucraina este departe de a îndeplini criteriile de aderare la UE. „E dificil de spus în ce stadiu se află”
Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarat că Ucraina "este departe de a îndeplini criteriile de aderare" la UE, în aceeaşi zi în care blocul comunitar va deschide negocieri de aderare cu această ţară şi cu Republica Moldova.
"Este dificil de spus în ce stadiu se află Ucraina. Din punctul meu de vedere, 'este departe de a îndeplini criteriile de aderare'", a declarat Boka presei la sosirea sa la reuniunea la care UE va organiza prima rundă de negocieri cu Kievul şi Chişinăul.
Discuţiile vor începe după ce Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni, cerând Ucrainei să respecte drepturile minorităţii maghiare din ţara sa şi să menţină relaţii de bună vecinătate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu toate acestea, ministrul ungar a insistat marţi că guvernul său are o listă de 11 puncte pe care le solicită Kievului, dintre care "cel mai important" este "menţinerea cadrului juridic pe care instituţiile minorităţii maghiare din Ucraina îl aveau în 2015, în special cele în domeniile culturii şi educaţiei".
După reuniunea de marţi, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secţiuni, care variază de la respectarea statului de drept şi a valorilor UE, până la structura economiilor lor.
Ungaria, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie, a declarat deja că intenţionează să încurajeze procesul de aderare cu ţări din Balcanii de Vest, dar nu şi cu Ucraina şi Republica Moldova în această a doua jumătate a anului.