UE a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Borrell: 1,4 miliarde de euro vor fi disponibili în cursul lunii viitoare
Ucraina începe marți - oficial - negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Și Moldova face același pas important.
Președintele Volodimir Zelenski a spus că este o zi istorică pentru țara lui. În plus, europenii au reușit luni să deblocheze un nou ajutor militar pentru Kiev.
Între timp, Rusia insistă că Statele Unite sunt vinovate pentru un atac cu rachete care a omorât 4 oameni pe o plajă din Crimeea. Și promite un răspuns pe măsură.
Militar ucrainean: „Liniștea nu este o opțiune aici. Weekendul trecut, rușii și-au intensificat atacurile.”
În pădurile din nordul regiunii Harkov, forțele Moscovei pun presiune pe apărarea ucraineană.
Jurnalist ucrainean: „Ți se pare că luptele sunt mai intense acum?
„Terek”, sergent ucrainean: „Da, sunt mai intense, fiindcă și noi lansăm atacuri, iar rușii răspund agresiv. Frontul este foarte dinamic.”
Soldații ruși încearcă zilnic să cucerească pozițiile Kievului.
„Terek”, sergent ucrainean: „Atacă în grupuri mici și nu se lasă, cel puțin așa a fost în ultimele patru zile.”
În plus, armata Kremlinului nu se zgârceste când vine vorba de muniție...
Oleksandr Motornyi, corespondent 1+1: „Asta e atmosfera în Lyptsi, la nord de orașul Harkov. Aici se află linia frontului și, în doar câteva ore, șase bombe ghidate lansate de ruși au lovit așezarea. Acum forțele Rusiei au început să lanseze obuze.”
În curând, și forțele Kievului vor dispune de mai mult armament. Uniunea Europeană a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina - finanțat din profiturile activelor rusești înghețate. Miniștrii de externe din blocul comunitar au creat un mecanism pentru a ocoli veto-ul Ungariei. Budapesta blochează cu încăpățânare achizițiile de armament din fonduri comunitare.
Josep Borrell, șeful diplomației europene: „1,4 miliarde de euro vor fi disponibili în cursul lunii viitoare și un alt miliard până la finalul lunii. Banii vor fi alocați Ucrainei cu trei scopuri: achiziția de sisteme de apărare aeriană, de muniție și susținerea industriei ucrainene.”
Aliații occidentali ai Ucrainei caută soluții pentru ca aceste ajutoare să fie constante și previzibile, a declarat președintele francez, la finalul unei întrevederi cu secretatul general NATO.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Sprijinul nostru pentru Ucraina este și va fi constant. Vom continua să ne mobilizăm pentru a răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei și vom transmite fără echivoc că îi vom sta alături pe termen lung.”
Cei doi oficiali au discutat la Palatul Elysee despre summitul NATO de la Washington, de la începutul lunii viitoare, care va avea pe agendă și primirea Ucrainei în alianță.