Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răstăuțele, vedetele târgului din Breb. Maramureșenii s-au întrecut în bucate

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Maramureș, pe ulițele satului Breb, cei mai iscusiți bucătari amatori s-au luat la întrecere. Au preparat răstăuțe, adică paste maramureșene.

Aluatul bine frământat a fost transformat în tăiței sau în așa-zisele „pături” cu legume, numai bune de ronțăit.

Nu au lipsit nici standurile cu produse gata făcute de artizanii locali. Prețurile au fost pentru toate buzunarele.

La târgul din Breb, noile generații au aflat cum se pregăteau pe vremuri răstăuțele, în gospodăriile maramureșene. Iar cei mari și-au adus aminte de vacanțele petrecute la bunici.

„Aducem cu degetele aluatul şi amestecam cu podul palmei, exact ca şi la pâine” explică o localnică.

Citește și
spargere
Au prădat un magazin de bijuterii îmbrăcați în burka. De ce au renunțat suspecții să ia toate bijuteriile

Vizitatoare: „Îmi aduce aminte de copilărie, de bunica şi încerc mişcările învăţate atunci, dar nu-mi iese chiar aşa."

Anca Vălean, producător de paste: „Cele mai căutate sunt cele amestecate, cele cu hribi şi un sortiment pe care îl făceam cu bunica, pătura de răstăuţe sau aluatul copt pe plită, în varianta simplă sau cu spanac, sfeclă şi ardei, era desertul copilăriei noastre.”

„Astea le-am aromat cu spanac, verdele de la spanac, roşu de la sfeclă, portocaliul de la ardei şi cele simple doar cu ouă."

Bunătățile au fost - de altfel - diverse. Toate pregătite după reţele maramureşene.

Georgeta Vălean: „Am văzut celelalte produse expuse de localnici şi artizani şi am gustat din preparatele din paste, supa de găină, paste făcute cu nucă, cu brânză. deosebit de gustoase, mai ales că sunt tradiţionale."

Au fost și turiști de la mii de kilometri. Încântați de atmosferă și de oamenii locului, au decis să revină.

Turistă din Canada: „Sunt din Canada și sunt aici pentru a doua oară, Am mai fost anul trecut, în octombrie şi am revenit.”

Cei care au vrut să se răcorească, au savurat o bere, făcută tot în zonă.

Răzvan Duruș, antreprenor: „Avem o bere clasică, produsă artizanal, fără chimicale, doar din patru ingrediente, apă, malţ. hamei şi drojdie. e ţinută șapte zile la fermentat.”

Alţii s-au delectat cu dulcețuri și limonadă.

De la standuri nu au lipsit jucările și pernele sub formă de unicorni, pisicuțe sau girafe.

Gertrude Stamatoiu, antreprenor: „Povestea noastră a început în 2019, pe când fetiţa mea avea 1 an şi jumătate şi a început să-şi dorească lucruşoare pe care nu le găseam în comerţ şi am decis să le fac eu".

Spre seară s-a auzit și muzica pe ulițele din Breb, iar cum evenimentul gastronomic „Răstăuțe c-un miez de jazz" a fost un succes, organizatorii spun că vor face din el o tradiție.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult