Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alternativa pentru cei care nu vor carne de porc la masa de Crăciun. Prețurile la oaie sau mistreț

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care nu vor să vadă porc pe masa de Crăciun, nu vor rămâne flămânzi. Delicatesele din carne de oaie, curcan, iepure, cerb sau gâscă reprezintă o alternativă.

În Prahova, pe Valea Doftanei, găsim inclusiv cârnaţi de păstrăv, amestecaţi cu slănină de porc, boia, sare, şi piper.

După ce a fost dezmierdată de mirodenii, pastrama de oaie are un gust cu totul deosebit. Un kilogram costă 30 de lei.

Şi carnea de iepure îi poate tenta pe mulţi, mai ales că nu are colesterol. "Laşi la macerat de pe o zi pe alta, o împănezi cu nişte şuncă, cu nişte căţei de usturoi, apoi o bagi la cuptor, cu toate mirodeniile necesare", explică un crescător de iepuri.

Vânatul are adepţii lui. În Maramureş, zilele acestea se pregătesc sute de coşuri cu carne de cerb sau mistreţ. Comenzile curg din toată ţara, dar şi din străinătate, iar specialităţile costă între 40 şi 70 de lei.

În Mureş, carnea de vânat se afumă în rumeguş de fag. "Am cârnaţi din cerb. Din carnea de vânat pot să fac şi salam sau cabanos şi cârnaţi", povestește Borbely Marton, proprietarul unei afumători.

Direct de la producător, cârnaţii de mistreţ se vând cu 28 de lei kilogramul. În supermarketuri însă ajung şi 100 de lei.

Foarte apreciat este şi pieptul de raţă sau de gâscă trecut printr-un bait special şi ţinut la fum dulce acrişor.

Pe Valea Doftanei, în Prahova, găsim cârnaţi din păstrăv, în primul atelier din ţară în care se prelucrează produse tradiţionale atestate din acest peşte. Fileul de păstrăv, crescut la mare altitudine şi hrănit cu furaje bio, este amestecat cu slănină de porc, boia, sare şi piper.

Din 10 kilograme de păstrăv ies doar 4 kilograme de cârnaţi. Aşa că o să daţi pentru o sută de grame 9 lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult