Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Poluare pe râul Siret. O spumă albă urât mirositoare s-a depus la mal. Autoritățile nu pot explica fenomenul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un consilier al agenției pentru Protecția Mediului din Vrancea reclamă o posibilă poluare pe râul Siret, chiar de la o stație de epurare a apelor uzate din județul Galați.  

Potrivit acestuia, o spumă albă urât mirositoare se formează la mal. Conform postării sale de pe o rețea socială, și-a anunțat colegii, dar ar fi fost invitat să facă o sesizare scrisă. Mai multe instituții care se ocupă cu ocrotirea mediului au prelevat, luni, probe.

Bărbatul susține că imaginile sunt din dreptul comunei Liești, într-o arie protejată, sit Natura 2000. Apa deversată printr-o conductă ajunge în Siret și produce o spumă albă.

Cel care a filmat povestește că a încercat să sesizeze autoritățile de mediu din Galați, dar i s-ar fi cerut să facă o sesizare scrisă.

Gabriela Grigoraș, muzeograf: „Cu siguranță efectele sunt asupra florei și faune acvatice. La scară redusă. Depinde mult de concentrația de poluanți și de durata de expunere a animalelor la sursa poluantă. Acea locație este rețeaua Natura 2000 a siturilor de interes comunitar. În această zonă măsurile de conservare, de protecție a mediului sunt mult mai drastice".

Citește și
testoasa
10 țestoase dintr-o specie protejată, deținute ilegal, au fost eliberate în mediu lor natural, după ce au fost abandonate

Adrian Bâlbă, biolog: „Probabil că precipitațiile din ultima vreme au forțat sistemele de epurare să evacueze mai rapid. Sistemele de epurare preiau o mare parte și din apa pluvială. S-a ajuns în situația de a se elimina prea devreme o apă bogată în detergenți sau în orice caz bogată în agenți spumogeni".

Stația de Epurare din Liești a fost făcută cu fonduri europene și aparține societății publice de furnizare a serviciilor de apă și canalizare din Galați. Până acum, măsurătorile nu au arătat că ar fi vorba despre poluare.

Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă-Canal Galați: „Să nu cumva să avem vreo problemă cu vreun parametru la intrarea în stație și atunci ar trebui să facem verificări pe rețea. Nu am identificat până la momentul ăsta. Luni s-au prelevat noi probe de apă uzată, apă epurată. Nu pare să fie vorba de vreun indicator depășit. E posibil să fie pur și simplu un efect natural în zonă".

Sorin Dănăilă, comisar șef Garda de Mediu Galați: „E un debit foarte mare de apă și se pare că tocmai asta, în prezența unei cantități – dar care nu le-a semnalat a fi într-o cantitate foarte mare – de detergent, s-ar putea să provoace acest fenomen de spumă. După rezultate știm exact ce era în apă și care-i fenomenul".

Lunca Siretului Inferior se află în sud-estul României și are peste 36.000 de hectare. În apa râului au fost identificate 13 specii de pești rari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult