10 țestoase dintr-o specie protejată, deținute ilegal, au fost eliberate în mediu lor natural, după ce au fost abandonate
Mai multe țestoase dintr-o specie protejată au fost eliberate în mediu lor natural, de biologii din Mureș. Le-au luat în grijă după ce au fost abandonate de cei care le-au deținut ilegal. Astfel de cazuri sunt tot mai des întâlnite, spun specialiștii.
Zece țestoase au fost eliberate în câteva ochiuri de apă de lângă Târgu Mureș. O parte au fost găzduite, timp de doi ani, la Centrul de Reabilitare al Animalelor Sălbatice din județul Mureș, după ce - luate din mediul lor - au fost apoi abandonate.
Sos Tibor, biolog: „Ca să intre și la noi în contabilitate facem câteva măsurători simple/ greutatea/ și măsurăm și lungimea carapcei – 6,5 cm."
Unele exemplare au eclozat în timp ce se aflau în grija biologilor. Acum, și ele și puii lor au o noua casă, în mediul lor natural. Din păcate, numărul țestoaselor abandonate crește de la an la an, atrag atentia specialiștii.
Fekete Zsuzsanna, reprezentant Grupul Milvus: „În centrul nostru de reabilitare ajung anual în jur de 20 de țestoase, specie autohtonă care sunt ținute în anumite cazuri ilegal de persoane care doresc să le aibă animale de companie și după aceea le aruncă în natură pentru că nu știu să le îngijească.”
Țestoasa de apă europeană este o specie protejată de lege, iar în Depresiunea Transilvaniei e destul de rar întâlnită.