Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gaz radioactiv, extrem de periculos, în școlile și grădinițele din România. Boala gravă pe care o generează "ucigașul tăcut"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-un sfert dintre școlile și grădinițele din 16 județe din țară a fost măsurată o concentrație mare de radon, un gaz radioactiv care se acumulează în clădiri și este periculos pentru sănătate.

Este concluzia alarmantă a unor cercetători de la Universitarea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre o creștere a cazurilor de cancer pulmonar în special la nefumători, iar printre factorii de risc în cazul acestei boli este și radonul.

Radonul este un gaz radioactiv incolor și inodor, extrem de periculos, și care în timp poate duce la afecțiuni grave, inclusiv la cancer. Alexandra Cucoș, coordonator proiect: "O concentrație de 300 bc/m3 corespunde cu efectele a 150 de radiografii pulmonare sau cu fumatul a 16 țigări pe zi".

Radonul "este ucigașul tăcut" din școlile și grădinițele României

Victoria Ruța, medic pneumolog: "Radonul este pe locul doi după fumat în ceea ce privește cancerul pulmonar. Este într-adevăr ucigașul tăcut. Are o densitate mai grea decât aerul și rămâne undeva la 1m/1,5m, astfel că copii sunt cei mai expuși".

Citește și
accident anglia la scoala
Un elev și-a bătut colegii cu un ciocan în timp ce dormeau, într-un internat al unei şcoli din Anglia

Cercetătorii din Cluj au măsurat concentrația de radon în aproape 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative, dar și clădiri rezidențiale din 25 de județe.

În 16 dintre ele au găsit acest gaz, peste limita impusă de Uniunea Europeană.

Alexandra Cucoș, coordonator proiect: "Multe dintre ele nu au placă de beton peste fundație și atunci, practic, fundația nu este protejată. Radonul poate pătrunde din sol și atunci se acumulează inclusiv prin fisuri invizibile, pătrunde în interior".

Într-un liceu din Cluj-Napoca, valoarea de radon a fost de trei ori mai mare decât cea admisă.

S-au luat măsuri, iar concentrația a scăzut deja.

Monica Bereș, directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" din Cluj-Napoca: "În fiecare clasă de la parter există sub pardoseală o membrană cu un sistem de ventilație și cu senzorii care în momentul în care simt că crește concentrația da radon, pornesc și dispersează concentrația de radon".

Specialiștii spun că de ajutor în scăderea valorilor de gaz sunt și măsurile simple, cum ar fi aerisirea încăperilor.

Dimineata, înainte cu două ore de la venirea elevilor, se deschid toate geamurile în sala de clasă.

Potrivit legislației, înaintate de a începe construirea unei clădiri publice este obligatoriu să se măsoare nivelul de radon. În județele în care sunt valori mari, trebuie făcute verificări și când se construiește o clădire privată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult