Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Garda de Mediu va folosi drone cu termoviziune pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi sau a celor care ard deșeuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Garda de Mediu dă mâna cu tehnologia. 16 drone performante au ajuns deja la inspectori și vor fi folosite, de pildă, pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi ori a celor care dau foc sau transportă deșeuri.

Aparatele dotate cu senzori și echipamente optice cu termoviziune au fost cumpărate cu bani europeni.

O astfel de dronă atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră și cântăreste aproximativ șapte kilograme. Are patru perechi de acumulatori, așa că poate funcționa fară întrerupere mai bine de trei ore și jumătate.

David Păvăloaia, pilot de drone: „Sunt echipate cu niște senzori cu termoviziune, avem și un unghi de vizualizare foarte largă. Avem și o cameră care mărește imaginea de 200 de ori. Pot realiza cu ușurință și misiuni pe timp de noapte. Are avantajul acesta de a putea elimina ulterior vegetația cu ajutorul unui soft de procesare.”

14 comisariate județene au primit noile dispozitive, iar angajații sunt instruiți în aceste zile la Brașov, pentru a învăța cum să le folosească.

Citește și
starlink
Rușii au reușit să perturbe sistemul Starlink din Ucraina. ”Armata a fost pur și simplu orbită„

Dănuț Hălălai, comisar șef Comisariatul Județean Alba: „În 30 de minute putem avea o imagine foarte clară. Am făcut o misiune pe trei hectare, deci undeva la 3 minute jumate și plus interpretarea, undeva la 30 de minute.”

Echipamentele în valoare totală de 6,6 milioane de lei au fost cumpărate cu bani europeni prin PNRR. Pe lângă dronă, un pachet include trei camere video, o parașută și baterii.

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu: „Vom putea identifica mult mai repede zona și timpul alocat controalelor noastre și inspecțiilor va fi mult scăzut.”

În plus, imaginile surprinse de la înălțime ar putea fi dovezi în instanță, spun activiștii de mediu.

Oana Neneciu, activist de mediu: „De când a intrat în vigoare legea privind incriminarea arderilor ilegale de deșeuri, de doi ani de zile, un singur dosar penal a ajuns în instanță asta pentru că nu reușim să avem destule dovezi.”

Dronele ar urma să fie trimise pe teren de luna viitoare, susține șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult