Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exercițiu de amploare în Bistrița-Năsăud. Zeci de salvatori români și străini au simulat stingerea unui incendiu de pădure

Exercițiu de amploare în Bistrița-Năsăud, unde mai bine de 50 de salvatori au simulat stingerea unui incendiu de pădure de 20 de hectare. Printre ei s-au numărat lucrători de la ocoale silvice, pompieri ISU din 3 județe, dar și pompieri voluntari.

Trei salvatori francezi, aflați într-un schimb de experiență, i-au urmărit cu atenție pe colegii lor români, ca să vadă cum se descurcă în situații-limită și ce tehnici sau echipamente folosesc.

Scenariul a presupus intervenția la un incendiu de pădure într-o zonă greu accesibilă, din apropierea lacului Colibița. Tot acolo, acum 2 ani, flăcări izbucnite în condiții asemănătoare au fost stinse în aproape 2 săptămâni. Pompierii din Bistrița-Năsăud, Suceava și Hunedoara, împreună cu salvatorii voluntari, au intervenit cu 13 autospeciale. În sprijinul lor, a venit și un elicopter din cadrul MAI. Claudiu Bibarț, ISU Hunedoara: „Este o zona cu păduri de rășinoase, o zonă cu versanți foarte abrupți, este nevoie de suplimentarea forței aeriene pentru localizarea și lichidarea incendiului.” Potrivit scenariului, un pompier a fost rănit în intervenție. Câțiva angajați ai ocoalelor silvice din județ, care cunosc zona, au fost prezenți la simulare. Dumitru Tomoroga, inginer silvic Bistrița Bârgăului: „Turiștii care merg prin pădure să nu lase sticle, cioburi de sticlă ori peturi metalice, să nu arunce țigări aprinse. În perioada de vară e pericol foarte mare pentru că solul este foarte uscat." Trei pompieri francezi, aflați în țara noastră într-un schimb de experiență, i-au asistat pe colegii români. Arnaud Cambe, pompier francez: „Terenul e destul de dificil, iar noi suntem încântați să împărtășim din experiența noastră și să vedem felul în care intervin românii și e foarte bine cum o fac." Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud: „Omologii noștri francezi au experiență de peste 50 de ani în gestionarea situaților de urgență provocate de incendii de pădure." Pompierii din Franța vor sta o săptămână în Bistrița-Năsăud, timp în care vor vizita toate subunitățile din județ și vor participa la diverse acțiuni ale salvatorilor români.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult