Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Dosarul mană cerească”. IPS Teodosie contra Vasile Bănescu. Arhiepiscopia Tomisului îl atacă pe purtătorul de cuvânt

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat într-un comunicat de presă împotriva purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, după poziția exprimată în scandalul provocat de acuzațiile DNA la adresa IPS Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de IPS Teodosie, susține că Bănescu ”s-a antepronunțat” și că acesta ”creează impresia greșită că încalcă” ”prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii”.

„Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunțat fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care privește exclusiv persoana Chiriarhului și cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcție de competențele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României și Sfântul Sinod), creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii.

Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că „purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)” – precizează Arhiepiscopia Tomisului în comunicatul de presă.

Această reacție vine la scurt timp după ce Patriarhia Română a transmis că ”sancționarea și combaterea acestui flagel societal”, respectiv al corupției, ”este în primul rând o datorie morală”.

Citește și
ÎPS Teodosie
De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”

DNA susține că, în luna iulie a anului 2023, suspectul IPS Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței „pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult