De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are un nou dosar penal la DNA. De această dată este acuzat de cumpărare de influență.
Procurorii anticorupție au început urmărirea penală pe numele lui și al unui consilier, după ce ar fi promis unui pretins om de afaceri că-i va da șpagă 160.000 de lei, dacă aduce la Arhiepiscopie fonduri de 800.000 de lei.
Reportaj Recorder: Teodosie: ”Asta e mană cerească, cu ce veniți dvs..”.
Om de afaceri: ”Treaba e simplă: putem aduce 800.000 de lei, singura noastră pretenție e comisionul de 20%, adică... E simplu!".
Aceste înregistrări publicate în urmă cu 2 săptămâni în cadrul unei investigații realizate de către jurnaliștii Recorder au dus la urmărirea penală de către procurorii DNA a Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru cumpărare de influență și a consilierului lui, pentru complicitate.
Pe scurt un pretins om de afaceri, și el preot, le-a propus celor doi să le aducă suma de 800.000 de lei finanțare de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dar să-i ofere și lui un comision de 20% - adică 160.000 de lei. Teodosie ar fi acceptat pe loc.
Banii erau, "vezi Doamne", fonduri pentru lucrări de construcție sau reabilitare a unor unități din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Pus atunci în fața înregistrării, Teodosie a negat totul.
Reporter: "Dvs. ați spus că e mană cerească ce vă propune acest om de afaceri.”
Teodosie: ”Doamne ferește! Cred că la mijloc este o gogoașă. Dar nu am avut asemenea discuții, eu am ținere de minte."
Procurorii DNA spun că "există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează această ipoteză".
Marți seara, Teodosie a împărțit pachete cu dulciuri copiilor împreună cu primăria orașului Ovidiu, dar nu a reacționat la noile acuzații....
Teodosie a vorbit la microfon în fata mulțimii adunate despre Sfântul Nicolae și, după 30 de minute, a plecat într-o mașină modestă.
Biroul de presă al Patriarhiei a reacționat însă la noile acuzații: "Autoritățile bisericești sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel (...) este în primul rând o datorie morală. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale."
În, 2016 Teodosie a mai fost acuzat că, alături de alte 5 persoane, ar fi prezentat agenției de plăți și intervenție în agricultură documente false pentru a obține o finanțare europeană de 1,3 milioane de lei.
Banii ar fi fost necesari pentru a susține o cultura de viță de vie nobilă, pe un teren din Nazarcea pe care, susțin procurorii anticorupție, ar fi crescut doar buruieni. Deși a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în final a fost achitat.
În 2018, Teodosie a mai fost trimis în judecată în doua dosare: unul pentru obținerea ilegală a sute de mii de euro din subvenții APIA, celălalt pentru inducerea în eroare a organelor de anchetă și fals în înscrisuri oficiale.
În pandemie, Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce a organizat doua evenimente care au încălcat recomandările de la acea vreme, de carantina și păstrarea distanței.