Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deputații au votat o nouă variantă pentru amânarea ratelor la credite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parlamentul lucrează, chiar dacă e mai puțin vizibil. Aleșii au votat o lege care le permite tuturor, persoane fizice sau firme, să își amâne ratele la credite, nu doar celor afectați de criza sanitară.

Iar o altă lege adoptată prevede că deținuții care primesc mai puțin de 7 ani pot executa pedeapsa acasă, nu la închisoare. Voturile s-au dat prin telefon, iar amendamentele au fost discutate de Comisii pe Whats'app. Ședințele online au și momente comice: un parlamentar a fost trezit din somn în timpul votului din plen.

În lipsa tabletelor de la STS, pentru votul final în plen, parlamentarii sunt sunați unul câte unul. Iar ședințele se prelungesc. Chiar și în aceste condițIi, deputații au votat vineri 6 legi. Una dintre ele dă posibilitatea celor care au credite să le amâne până la finalul anului. Alfred Simonis, lider deputați PSD: "Practic creditul se prelungește, pot aplica PFA, persoane fizice, ONG-uri". Față de ordonanata dată de guvern care amână creditele celor afectați în mod direct de criza generată de coronavirus, legea le-ar permite tuturor românilor să ceară asta. Parlamentarii PNL s-au opus și spun că vor ataca la CCR legea. Florin Roman, deputat PNL: ”Votăm nu, și atacăm la CCR”. Adrian Todoran, deputat Partidul Mișcarea Populară: "Nu este normal ca cei care încă merg la serviciu să nu plătească. Gândiți-va dacă de mâine nimeni nu mai plătește rate, o să avem o problema". Legea a fost totuși votată și trimisă la președinte, pentru promulgare. Tot de la distanță, parlamentatii au votat și o lege care le permite amânarea pentru trei luni a contribuțiilor sociale pentru persoane fizice și firme. Aceeași lege le oferă posibilitatea oamenilor să ceară amânarea plății la utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet și cablu TV. Sorin Lazăr, PSD: ”Ulterior vor fi plătite integral, furnizorii de utilități vor fi ajutați cu linii de credit". Deputații USR ii acuză pe inițiatorii social democrați de populism, în timp ce, parlamentarii PNL avertizează că aceste înțiative ar putea fi dezastruoase pentru economie. Claudiu Năsui, deputat USR: "Când cineva spune că îți dă ceva gratis, s-ar putea să nu îl mai ai, internet, cablu". Tot în această săptămâna, Senatul a adoptat un proiect inițiat de senatoarea PNL Alina Gorghiu, care prevede închisoare de acasă, cu supraveghere electronică pentru anumiți condamnați. Sunt excluși cei care comit o infracțiuni sexuale, de corupție sau contra vieții.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult