Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Consultări fără rezultat între Klaus Iohannis și partide. George Simion, întrebat dacă și-a tăcut test: ”De sarcină?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu liderii partidelor politice care au intrat în Parlament în încercarea de a desemna un premier care va forma noul Guvern al României.

Fiecare delegație a mers în fața șefului statului cu propria propunere de premier pentru că negocierile purtate până acum între PNL, USR-PLUS și UDMR nu au dus la un rezultat comun.

În plus, atât șeful PNL, Ludovic Orban cât și co-președintele USR, Dan Barna, își doresc funcția de președinte al Camerei Deputaților.

După discuții, șeful statului a decis să le mai dea timp pentru negocieri și să reia după aceea consultările.

Cu cel mai mare scor obținut la alegeri, dar fără sprijin din partea altor formațiuni politice ca să facă o majoritate, liderii PSD au fost primii care au intrat la consultări la Cotroceni.

Citește și
George Simion (AUR)
George Simion, despre suspendarea lui Iohannis: Dacă PSD nu o va face, o vom face noi

Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Propunerea PSD în persoana lui Alexandru Rafila este o propunere onorabilă. Am și făcut propunerea unui guvern de uniune națională în care să fie implicate toate forțele politice”.

Au urmat liderii PNL, care l-au propus premier pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu. Dar nu au fost de acord și celelalte partide ale coaliției, USR-PLUS și UDMR.

 

Șefia Camerei Deputaților, dorită de Ludovic Orban și Dan Barna

 

Negocierile din acest weekend s-au blocat. Sunt aspecte pentru care liderii de la PNL, USR-PLUS și UDMR nu găsesc un numitor comun.

Unul dintre ele este funcția de președinte al Camerei Deputaților, funcție pe care și-o dorește atât Ludovic Orban, cât și Dan Barna. Întrebarea este cine va ceda primul.

În timpul negocierilor, Ludovic Orban a propus o luptă prin vot în Parlament pentru această funcție, însă Dan Barna s-a opus.

Ludovic Orban, președinte PNL: ”Există atât argumente politice, care țin de ponderea PNL, cât și argumente care țin de experiența politică și capacitatea de a strânge majorități”.

După consultări, liderii USR-PLUS au dat de înțeles că au primit încurajări de la președintele Klaus Iohannis să continue negocierile.

Dan Barna, copreședinte USR-PLUS: ”Președintele a rezonat cu punctul de vedere că nu se poate pune problema unui acord în care o parte se tranșează prin vot în Parlament și altă parte prin negocieri. Pentru că nu putem porni la maraton cu un picior rupt”.

Dacă liberalii nu renunță la șefia Camerei Deputaților, cei de la USR-PLUS cer ca situația să fie echilibrată prin desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier.

Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS: ”Soluția nu e echilibrată când totul se duce doar într-o parte și ceilalți primesc restul. Noi vrem să avem această construcție bazată pe încredere. De aceea noi avem propuneri atât pentru premier, cât și pentru președintele Camerei Deputaților".

Kelemen Hunor, președinte UDMR: ”Noi suntem flexibili, nu spunem că trebuie noi trebuie să fim la Cameră. Noi putem fi și la Senat, nu avem nicio problemă”.

 

Liderii AUR au refuzat să poarte mască

 

Pentru prima dată în fața președintelui au ajuns luni și membrii noului partid intrat în Parlament, AUR. Și nu oricum, ci o întârziere de peste 10 minute. Liderii AUR au venit pe jos și au nimerit altă intrare.

Diana Șoșoacă, membră AUR: ”Ne-am plimbat, ne-am relaxat înainte de consultări”.

După ce a militat împotriva măsurilor luate de autorități în pandemie, Diana Șoșoacă a purtat în fața șefului statului masca sub nas.

Diana Șoșoacă, membră AUR: "80% dintre măști nu sunt conforme. Le-am spus că eu nu port mască, pentru că am arătat adeverință. M-au rugat totuși să pun masca pe gură”.

Deși era înconjurat de jurnaliști, nici copreședintele AUR nu a vrut să poarte mască.

”Reporter: De ce nu purtați mască? George Simion, copreședinte AUR: Mi-am dat-o jos ca să vorbesc cu dumneavoastră. Reporter: V-ați făcut test înainte de consultări? George Simion: Ce test? De sarcină?!".

După consultări, președintele și-a prezentat concluziile.

Conform Constituției, președintele poate să ceară reluarea consultărilor. Și trebuie să desemneze un premier din cadrul partidului câștigător sau al majorității, în acest caz.

Premierul propus are la dispoziție 10 zile să își formeze cabinetul și să ceară votul noului parlament. Abia după ce sunt votați de jumătate plus unu din numărul de aleși, premierul și guvernul său se pot apuca de treabă.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult