Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun primii români vaccinați cu serul de la AstraZeneca. „Nu am nicio teamă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

De luni, românii se vaccinează și cu serul AstraZeneca în centrele din toată ţara. Pe platformă s-au programat până acum să-l primească peste 140 de mii de persoane.

Sunt aproape 70 de mii de femei şi peste 72 de mii de bărbaţi. În ţara noastră au ajuns 174 de mii de doze cu vaccinul produs în colaborare cu Universitatea Oxford.

În toată țara, în această dimineață, a început vaccinarea cu Astrazeneca. În Galați, până acum, prezența este de sută la sută. Toată lumea spune că, indiferent de producătorul vaccinului, își dorește să se imunizeze pentru a reveni la o viață normală. În județul Galați au fost amenajate trei centre de vaccinare, cu patru echipe care administrează doar Astrazeneca. Deocamdată au fost livrate 480 de doze.

Chiar dacă în Europa au existat discuții pe tema vârstei primitorilor, oamenii nu s-au arătat reticenți. Bărbat: „Ca orice vaccin. Nu am nicio teamă, nu am nicio frică. Ne facem datoria. Mai devreme sau mai tărziu toți tre să-l facem.” Femeie: „Trebuie să vină și cea viață normală. Că stăm atâta închiși, unii se duc și se distrează în stangă, în dreapta, și tu n-ai voie să iți vezi părinții sau copiii, sau nepoții." Diferențele față de celelalte două vaccinuri aprobate la nivelul Uniunii Europene sunt importante. Cel conceput în colaborarea cu Universitatea Oxford poate fi stocat pentru o perioadă mai îndelungată de timp, în frigider, la temperaturi de până la 8 grade celsius. Dr. Gabriela Hulea, coordonator centru de vaccinare Galați: „Doar rapelul se face între 4 și 12 săptămâni, chiar 84 de zile. Și are o eficacitate, încă de la primul, de 70%. Deci ceva mai mult decât celelalte. Prezența a fost foarte buna. Toți cei programați s-au prezentat." În România, în jur de 430 de mii de oameni au făcut deja ambele doze ale unuia dintre serurile aprobate. Până la finalul lunii, ar urma să ajungă în țară 600 de mii de doze din vaccinul AstraZeneca.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult