Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine a câștigat Ursul de Aur la Berlinala 2023: ”Este aproape ca un vis și încă nu-mi dau seama ce se întâmplă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Festivalul de Film din capitala Germaniei și-a împărțit laurii. Mult râvnitul „Urs de Aur” a revenit documentarului francez „Sur l'Adamant", care urmărește viața unor pacienți internați într-un centru psihiatric din Paris.

O fetiță spaniolă de doar opt ani a câștigat trofeul pentru interpretare al Berlinalei. Emoțiile copilei au înduioșat întreaga sală.

Pelicula regizată de Nicolas Philibert documentează viața unor pacienți dintr-un centru de îngrijire aflat pe o barjă, care plutește pe Sena, în mijlocul Parisului.

Nicolas Philibert, regizor: „După cum am mai spus-o, este aproape că un vis și încă nu-mi dau seama ce se întâmplă, este prea devreme. Mă simt măgulit, sunt mândru, sunt mișcat, dar totul este la un nivel abstract”.

Documentarul încearcă să atragă atenția asupra lucrurilor minunate de care sunt capabili cei care suferă de tulburări psihice grave.

Citește și
premiile BAFTA 2020
Premiile BAFTA 2023. Filmul cu cele mai multe nominalizări la gala cinematografiei engleze

„Ursul de Argint” pentru regie i-a revenit francezului Philippe Garrel pentru „Le grand chariot”, un film-testament despre trei frați care încearcă să salveze afacerea familiei, un teatru de marionete.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost anunțarea câștigătorului „Ursului de Argint”, la categoria cea mai bună interpretare într-un rol principal.

Sofía Otero, actriță: „Aș vrea să mulțumesc juriului pentru acest premiu. Încă nu-mi vine să cred ce se întâmplă. Mulțumesc echipei tehnice. Vă mulțumesc pentru acest premiu minunat! Părinților mei, tatălui meu, Fernando Otero, cel mai bun tată din lume”.

În vârstă de opt ani, Sofía Otero o interpretează pe Lucia, o fetiţă aflată în căutarea identităţii, în filmul intitulat „20.000 de specii de albine”.

Actrița americană Kristen Stewart a prezidat juriul internaţional al festivalului. Printre jurați s-a numărat și regizorul român Radu Jude, câștigător al marelui premiu „Ursul de Aur”, în 2021, cu pelicula „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. Documentarului „Între revoluții”, în care Vlad Petri conturează, din materiale de arhivă, o paralelă între istoria recentă a României și a Iranului, i-a revenit premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult