Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China este țară cu una dintre cele mai dure cenzuri din lume. Cum a reușit controversatul Kanye West să susțină un concert

Luna trecută, rapperul american - cunoscut acum sub numele de Ye, a organizat nu doar unu, ci două concerte care au fost sold-out în China, o țară care impune una dintre cele mai dure cenzuri din lume.

Prezent pe insula Hainan din sudul Chinei, primele sale concerte în țară în ultimii 16 ani, Ye și-a uimit fanii anunțându-și noul album „Bully” și i-a făcut pe unii să se întrebe de ce Partidul Comunist, aflat la conducerea țării, ar permite unui artist atât de controversat să concerteze, potrivit CNN.

În urmă cu doar șase ani, autoritățile chineze au luat măsuri drastice împotriva hip-hop-ului, punând melodii pe lista neagră și eliminând rapperi din emisiuni. Autoritatea de reglementare a mass-media a interzis televiziunii chineze să prezinte „actori cu tatuaje (sau care prezintă) cultura hip-hop, subcultura și cultura imorală”.

Un rapper chinez, PG One, chiar și-a cerut scuze pentru versurile care au fost criticate pentru glorificarea drogurilor și a sexului.

Pe lângă trimiterile sale lirice frecvente la sex și droguri, împreună cu comentarii sociale și politice tăioase, Ye a făcut o serie de declarații controversate în viața sa personală. A purtat un tricou cu „White Lives Matter” în public, iar o ieșire antisemită pe care a făcut-o l-a făcut să piardă un contract extrem de profitabil cu un brand celebru de încălțăminte.

Citește și
Kanye West
Kanye West, implicat într-o nouă controversă. Rapperul american se află la Moscova. Motivul vizitei

Cu toate acestea, el a reușit să organizeze „Vulture Listening Experience” la Stadionul Sportiv Wuyuan River din Haikou, capitala provinciei Hainan, o arenă cu peste 41 000 de locuri, pe 15 și 28 septembrie.

El se numără printre artiștii occidentali din ce în ce mai numeroși care se întorc în a doua mare economie a lumii de la ridicarea restricțiilor Covid.

Partidul Comunist Chinez, care consideră cultura populară drept un câmp de luptă ideologic cheie, a ținut mult timp sectorul divertismentului în lesă, prin cenzură strictă. Dar a încurajat, de asemenea, creșterea acestuia, în special a industriilor interne precum filmul și muzica, folosindu-le adesea pentru a insufla patriotism.

Unii analiști și fani chinezi au speculat dacă Ye ar fi primit o permisiune de a cânta în Hainan din cauza perioadei scurte în care a locuit în China în copilărie. Rapperul a locuit în orașul Nanjing din estul Chinei timp de un an, în timp ce mama sa preda la Universitatea Nanjing, potrivit China Daily.

„Experiența din copilărie a lui Kanye West în Nanjing s-ar putea să fi făcut din el un artist binevenit în China”, a declarat Chen, de la Universitatea Richmond.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult